Acte normative adoptate în şedinţa de guvern de joi

Guvernul a aprobat, astăzi, în a treia şedinţă din această săptămână, actele normative care sunt necesare pentru ca, săptămâna viitoare, să înainteze Comisiei Europene prima cerere de finanţare în valoare de 3 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cu detalii, în direct de la Palatul Victoria, redactorul nostru, Andrei Şerban. Bună ziua, Andrei! Te ascultăm.
Reporter: Bună ziua! Aşadar, România a îndeplinit cele trei condiții pentru a putea să înainteze prima cerere de finanțare. Prima condiție se referă la mecanismele de control și de verificare a îndeplinirii jaloanelor din Planul Național de Redresare și Reziliență, a doua condiție o reprezintă încărcarea pe platforma Comisiei Europene a celor 21 de jaloane realizate deja până la sfârșitul anului trecut și a treia condiție a fost îndeplinită astăzi, prin adoptarea unui mecanism care să fie pus în aplicare atunci când se constată acțiuni ilegale în gestionarea fondurilor din PNRR. Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a precizat că eventualele nereguli vor fi sancționate potrivit legislației naționale.
Marcel Boloș: Foarte important de reținut pentru beneficiarii Planului Național de Redresare și Reziliență că nu vom mai avea corecții financiare, ca şi în situația politicii de coeziune, iar în ceea ce privește neregulile, acestea vor fi tratate din perspectiva legislației naționale și vor fi stabilite amenzi sau alte sancțiuni, care sunt prevăzute pentru nereguli în sistemul legislativ național.
Reporter: Guvernul vrea ca săptămâna viitoare să trimită Comisiei Europene prima cerere de finanțare, în valoare de 3 miliarde de euro./denisse/sdm2

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai)