Federația Rusă duce un război hibrid în Republica Moldova, prin acapararea principalelor bănci și a instituțiilor de securitate

„Știri” – Realizator: Mihaela Enache
Realizator: De 30 de ani, Rusia duce un război hibrid în Republica Moldova prin acapararea principalelor bănci și a instituțiilor sistemului național de securitate. O corespondență de la reporterul RRA, Mario Balint.
Reporter: Războiul împotriva Republicii Moldova se poartă fără încetare, de 30 de ani. Este, însă un alt tip de război decât cel purtat în Ucraina. Este un război hibrid în fața căruia statul moldovean este extrem de vulnerabil, este de părere analistul de securitate, doctor Igor Munteanu, cercetător în cadrul „Sinergetic Grup” din Chișinău.
Igor Munteanu: Este război hibrid, în care, de exemplu, controlul asupra instituțiilor bancare este o prioritate a modelului de îngenunchiere a statului. Rusia a reușit să obțină controlul deplin asupra trei bănci sistemice prin coruperea elitelor, prin controlarea instituțiilor care ar fi trebuit să asigure securitatea națională. Războiul contra Republicii Moldova nu s-a stopat nici pentru o singură zi, iar incapacitatea Republicii Moldova de a se apăra a creat vulnerabilitățile la care face trimitere Maia Sandu, atunci când spune că statul este foarte fragil, dar nu este de ajuns să constați un diagnostic. Trebuie, în calitate de medic al națiunii, să ai capacitatea de a înțelege care sunt medicamente, și asta, din păcate lipsește. Există o absență totală a gândirii strategice pe dimensiunea de apărare și securitate.
Reporter: În absența unei strategii de securitate coerentă pentru Republica Moldova, celelalte strategii de dezvoltare elaborate de specialiști guvernamentali nu contează, mai spune fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite./abranescu/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai)