IPN: Bogdan Aurescu: România va continua să acorde Moldovei un sprijin solid

România va continua să acorde un sprijin solid şi calibrat necesităţilor Republicii Moldova, atât politic, începând cu susţinerea activă a demersurilor privind avansarea parcursului european al Republicii Moldova, cât şi în plan bilateral, prin asistenţă financiară, materială şi transfer de expertiză. Despre aceasta a comunicat ministrul roman al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la întrevederea cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi cu vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova. Întrevederea a avut loc în marja ediţiei de anul acesta a Forumului Economic Mondial („World Economic Forum”), care a avut loc la Davos, Elveția, transmite IPN, citând Agerpres.

Bogdan Aurescu și cei doi oficiali din Republica Moldova au abordat aspecte legate de situaţia regională pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei şi modalităţi de contracarare a efectelor acesteia asupra Republicii Moldova. Au fost abordate aspecte legate de facilitarea tranzitului mărfurilor din Republica Moldova şi din Ucraina în şi prin România, pentru a sprijini eforturile de combatere a crizei alimentare agravate la nivel global de agresiunea rusă în Ucraina.

Oficialii au abordat necesitatea de a accelera realizarea proiectelor de interconectare, cu accent pe podurile peste Prut. Totodată, au fost discutate aspecte tehnice legate de debursarea donaţiei de 10 milioane de euro, recent decisă de România. În acelaşi timp, oficialii de la Bucureşti şi Chişinău au căzut de acord ca să fie accelerată implementarea Acordului privind grantul de 100 de milioane de euro, recent intrat în vigoare, prin identificarea rapidă a proiectelor care vor fi finanţate.

Vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, a scris pe Telegram după întrevedere că România este cel mai important susținător al perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.  „Promovarea aspirațiilor europene după depunerea chestionarului a fost tema centrală a convorbirii. Am convenit cu domnul ministru să dinamizăm inițiativele care se derulează în cadru bilateral și care au drept scop modernizarea și dezvoltarea europeană a țării noastre. Împreună cu România vom întări comunitatea noastră de cultură, istorie și limbă română cu și mai multe inițiative și proiecte de infrastructură. Totodată, am convenit să identificăm soluții pentru fluidizarea transportului la frontiera moldo-română”, a precizat Nicu Popescu.

Potrivit ministrului afacerilor externe al Republicii Moldova, întrevederea a coincis cu decizia unui operator de telefonie mobilă din țara vecină de a pune în aplicare reducerea tarifelor la roaming. „Această decizie, în beneficiul cetățenilor ambelor țări, va spori contactele interumane și va facilita dezvoltarea relațiilor comercial-economice”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

https://www.ipn.md/ro/bogdan-aurescu-romania-va-continua-sa-acorde-moldovei-un-7965_1089987.html#ixzz7UIjRpJ8g/

IPN (R.Moldova), 25 mai 2022