Românii nu mai pot cumpăra benzină ieftină din Ungaria

 

De mâine, maşinile cu numere de înmatriculare străine pot cumpăra carburanţi în Ungaria doar la prețul pieței și nu la prețul afișat pentru cetățenii autohtoni.

Printre altele, și această măsură a fost adoptată la şedinţa guvernului ungar de azi. Decizia a fost anunţată cu puţin timp înainte de Gulyás Gergely, ministrul cabinetului lui Orbán Viktor (funcţia asimilată cu cel al secretarului general al guvernului în România).

În Europa, în Ungaria este cea mai ieftină benzina şi motorina, după ce guvernul a fixat preţul combustibilului acum două luni. Acest fapt a creat posibilitatea abuzurilor şi a început „turismul de benzină” – a spus Gulyás. În apropierea frontierei, româno-ungară mulţi proprietari de maşini din România au alimentat autorurismele în Ungaria la preţul fix de 480 de forinţi (6,07 lei) pentru un litru de benzină.

La conferinţa de presă, urmată de şedinţa executivului, Gulyás a mai declarat că guvernul aşteaptă că din supraimpozitarea firmelor multinaţionale şi a băncilor să adune 800 de milioane de forinţi (10,1 milioane de lei) din care să sprijine familiile şi armata. Specialiştii sunt sceptici, însă, în ceea ce priveşte eficacitatea economică şi financiară a măsurii anunţate ieri. Aceştia argumentează ca, la anunţul premierului Orbán Viktor, bursa a început să scadă simţitor şi moneda naţională s-a devalorizat, azi ajungând să fie 395 de forinţi un euro (acum două zile era 383). Supraimpozitarea băncilor şi a retailerilor este o măsură discutabilă, pentru că aceştia vor recupera pierderile prin majorarea preţurilor, pe care tot cetăţenii trebuie să le plătescă – a scris, azi, portalul Telex.

Székely Ervin, RADOR