Ungaria ar putea să fie exclusă din Consiliul Uniunii Europene

Conform Tratatului de bază al Uniunii Europene, pot avea reprezentare în Consiliul UE doar acele ţări, ale căror guvernele pot fi controlate în mod democratic de către parlament, dar în Ungaria acest lucru nu este aşa – spune europarlamentarul german Daniel Freund, reprezentantul Verzilor.

Politicianul german s-a adresat cu o scrisoare deschisă preşedintelui Parlamentului European, în care îşi exprimă îngrijorarea din cauză că premierul maghiar Orbán Viktor poate să participe la şedinţa Consiliului Uniunii Europene, programată pentru zilele de 30-31 mai, care reuneşte şefii de stat şi de guverne din statele membre – scrie portalul Magyar Narancs.

Freund invocă articolul 10 din Tratatul de bază al Uniunii Europeane, care prevede că în Consiliu pot fi reprezentate doar acele guverne, care pot fi trase la răspundere în mod democratic de către parlamentele lor şi implicit, de către cetăţeni. Europarlamentarul susţine că, din rapoartele organizaţiei Freedom House şi ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în Ungaria situaţia nu mai stă aşa. Politicianul face referire şi la starea de necesitate declarată, marţi, în Ungaria din cauza războiului din Ucraina, care dă dreptul guvernului să legifereze prin ordonanţe.

Freund își încheie scrisoarea postată pe Twitter, arătând că, la următoarea şedinţă a Consiliului Uniunii Europene, se vor discuta probleme cardinale din punctul de vedere al securităţii UE, de aceea nu se poate permite acolo prezenţa unui prim-ministru, care nu poate fi controlat democratic de către parlamentul ţării sale. (Magyar Narancs)

Székely Ervin, RADOR