Mondializarea comunicării și diversitatea culturală, în atenția cercetătorilor francofoni

Joi, 26 mai, Iașul a devenit capitală a comunicării francofone. ”Mondialisation de la communication: la diversité des cultures en questions” (Globalizarea comunicării : diversitatea culturilor în dezbatere) este tema ediției cu numărul XXV a Colocviului franco-român în științele informării și comunicării. Evenimentul a fost deschis în prezența ambasadorului Franței în România, doamna Laurence Auer. Conferința inaugurală a fost un regal pentru cei prezenți, fiind susținută de Dominique Wolton, director de cercetare emerit la CNRS (Centrul Național de Studii Științifice din Franța). Ziua a continuat cu două mese rotunde și nouă paneluri în care au fost susținute comunicări științifice, pe teme actuale cum ar fi ”Migrație și solidaritate : abordări ale artiștilor și cercetătorilor”, ”Mize ale comunicării legate de diversitate în organizații și teritorii” sau ”Mass-media, diversitate și noi forme de jurnalism”.

colocviu-franco-român-iași

Evenimentul reunește peste 90 de specialiști în științele comunicării, jurnalism, arte vizuale, studii culturale, filologie, științele educației, muzeologie, biblioteconomie, patrimoniu cultural material și imaterial, medicină din Franța, România, Ucraina și de pe continentul african, reprezentând universitățile Sorbonne, Versailles Saint Quentin, Haute-Alsace, Bourgogne Franche Comté, Toulouse, Reims Champagne Ardennes, Lorraine, Lyon, Univ. Catholique Lille, Strasbourg, Clermont Auvergne, CUFR Mayotte, IFASIC Kinshasa, Bertona (Camerun), Univ. „Mohammed V” Rabat (Maroc).

colocviu-franco-român-iași

Ediția XXV este organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și CREAMED – rețea franceză de cercetare în științele umaniste și sociale privind creația și mediatizarea culturii, rețea reprezentată de laboratoarele : SIC.Lab Méditeranée (Univ. Côte d`Azur), IMSIC (Univ. Toulon și Univ. Aix Marseille), Laboratorul de Cultură și Comunicare, și Centrul „Norbert Elias” (Univ. Avignon), Laboratorul „Locuri, identități, spații și activități” –UMR LISA (Univ. „Pasquale Paoli” Corsica), în perioada 26-28 mai.

RADOR (27 mai 2022) (Carmen Ionescu)

Foto credit – Tudorel Rusu