USA TODAY: În cursul unei vizite-surpriză în România, Prințul Charles s-a întâlnit cu refugiați ucraineni

Miercuri, Prințul Charles s-a deplasat în România ca să se întâlnească cu refugiați ucraineni, în majoritate femei și copii, veniți de teama războiului Rusiei din Ucraina, care au dorit să-și găsească adăpost în această țară est-europeană.

Prințul de Wales a vizitat Centrul pentru Donații destinate refugiaților ucraineni de la Romexpo, în București, fiind însoțit de Principesa Margareta, în vârstă de 73 de ani, cunoscută drept Custode al Coroanei Române și ca moștenitoare a fostului rege al României și a de-acum defunctei monarhii române. (Cei doi sunt rude îndepărtate, fiind descendenți ai Reginei Victoria).

La centrul de donații, Charles, în vârstă de 73 de ani, s-a întâlnit cu câțiva dintre cei aproape 1 milion de ucraineni care au ajuns în România de la începutul războiului, pe data de 24 februarie, el constatând la fața locului eforturile depuse de guvern și de voluntari.

Vizita nu a fost anunțată în prealabil. Miercuri, Casa Clarence a dat publicității o declarație din partea ambasadei britanice de la București, în care se spune că Charles a dorit să constate la fața locului “reacția excelentă a autorităților române și a organizațiilor internaționale și locale în fața crizei umanitare din Ucraina”.

Adresându-se ucrainenilor prin intermediul unui translator, Charles și-a cerut scuze pentru ignoranța sa în materie de limbi străine, afirmând: „Mi-aș fi dorit ca ucraineana mea să fie mai bună. Vă compătimim mult, e o situație de coșmar”, a spus el. „Îi admir pe ucraineni pentru curajul extraordinar și pentru rezistența lor”.

În decursul vizitei, Charles a primit în dar din partea unor copii ucraineni de la centru niște linguri de lemn cu inscripții tradiționale ucrainene.

Alături de Charles s-au aflat reprezentanți ai Crucii Roșii, ai Armatei Salvării și ai Biroului ONU pentru Refugiați, precum și primarul Bucureștiului și membri ai altor instituții umanitare de stat.

Potrivit declarațiilor venite din partea responsabililor centrului, peste 1000 de refugiați urcraineni vin zilnic la centrul de donații ca să primească gratuit ajutoare, respectiv, alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte. Refugiații au totodată acces la servicii sociale și de consiliere pentru perioada în care vor sta în România.

Vizita este unul dintre cele mai recente evenimente legate de refugiații ucraineni la care Prințul Charles a participat în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, în decursul unei vizite de trei zile în Canada, alături de soția sa, Ducesa Camilla de Cornwall, el a vizitat comunitatea urcraineană din Canada și s-a întâlnit cu familiile refugiate din cauza războiului.

Prințul este cunoscut pentru preocupările sale de ordin umanitar, fiind totodată strâns legat de o serie de organizații care le oferă ajutor ucrainenilor, el fiind și președinte al Crucii Roșii Britanice.

Potrivit datelor furnizate de Biroul ONU pentru Refugiați, peste 973.000 de ucraineni s-au refugiat în România după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina./adanga/cciulu

Articol de Justin Spike – USA TODAY (SUA), 26 mai 2022

https://eu.usatoday.com/story/entertainment/celebrities/2022/05/25/prince-charles-visits-ukrainian-refugees-surprise-visit-romania/9929976002 /

Traducerea: Alexandru Danga