Cod portocaliu și galben de inundații

În România, Institutul Național Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis avertizări cod portocaliu și galben de inundații pe râuri din 19 bazine hidrografice, valabile până luni la miezul nopții.

Bazinele afectate sunt Vișeu, Iza, Someș, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnățui, Jiu, Olt, Argeș și Ialomița. De altfel, Oltenia, vestul și nordul-vestul Munteniei, zone din Carpații Meridionali sunt sub cod portocaliu de ploi abundente până luni dimineață.

Sunt anunțate până la 90 de litri de apă pe metru pătrat și vor fi perioade cu vijelii, grindină, tunete și fulgere. Sub o avertizare asemănătoare, dar la intensitate mai mică, cod galben, se află mai bine de jumătate din țară, mai întâi sudul, sud-estul și centrul, apoi și partea de nord.

Nu sunt vizate de alerte de ploi și furtuni județele din vest și nord-vest – Timișoara, Bihor, Satu Mare și Sălaj. Sunt de asemenea exceptate în nord-est Botoșaniul și Iașul, precum și vestul județelor Suceava și Neamț./gpodea/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 mai