Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Ajutorul umanitar oferit victimelor războiului din Ucraina de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române şi Federaţia Filantropia în perioada 15 aprilie – 15 mai este în valoare de peste 2,75 milioane de  lei (circa 555.700 de euro), ajutorul total oferit de Biserică de la declanşarea războiului fiind de peste 35,1 milioane de lei (aproape 7,1 milioane de euro)i. La nivelul Patriarhiei Române, în această perioadă s-au adăugat ca participante la acţiuni caritabile 880 persoane din rândul preoţilor şi al voluntarilor. Sprijinul umanitar acordat a constat în bani şi produse (hrană caldă, alimente, hrană pentru bebeluşi, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, articole de îmbrăcăminte, jucării). La acest sprijin se adaugă servicii sociale în derulare (de traducere, peste 2.100 beneficiari, de consiliere şi orientare, aproape 2.700 de beneficiari, medicale, circa 140 de beneficiari şi educaţionale, aproape 900 de beneficiari, ca şi sprijin logistic, constând în spaţii de adăpost> cort/containere şi transport). Campania Patriarhiei Române ‘Donează sânge pentru Ucraina’ a continuat, la ea participând aproape 200 de noi persoane donatoare. În ceea ce priveşte cazarea refugiaţilor, locurile pentru aceştia se ridică la aproape 5.000, dintre care peste 3.600 cu servicii de masă incluse. În această perioadă au fost realizate încă 160 transporturi umanitare în România, 12 transporturi în Ucraina şi două transporturi în Republica Moldova, în valoare de aproape 552.000 de lei (aproape 111.500 de euro).

2) Românii sunt încurajaţi să doneze sânge pentru victimele războiului din Ucraina în cadrul campaniei „Blood is Gold For Ukraine”, derulată de comunitatea și asociația sportivă 321sport. Cei care doresc să se implice în această campanie, după donarea de sânge în cadrul oricărui centru de transfuzie sanguină din România, vor trebui să-şi înscrie datele personale şi să ataşeze dovada donării (o fotografie cu codul unic de donare şi data donării) în formularul campaniei. Spotul campaniei îi are ca protagonişti pe Serhiy Sydorchuk şi Florin Cernat, doi fotbalişti care şi-au reprezentat ţările în competiţii internaţionale. Sydorchuk este un membru de bază al Naţionalei Ucrainei, iar Florin Cernat nu doar că a jucat pentru Naţionala României, dar meciul lui de debut a fost chiar contra Ucrainei. În plan personal, pe cei doi îi leagă şi un traseu comun în cariera fotbalistică, dar şi o prietenie puternică. Sydorchuk, alături de soţie şi cei 3 copii, s-a refugiat în România pentru a se adăposti de război, iar Cernat i-a sărit imediat în ajutor. Campania  desfăşoară până pe 10 iunie 2022.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.