DHNET: Vizita prințului de Wales în România

Săptămâna aceasta, Prințul de Wales a călătorit în România pentru a-i întâlni pe refugiații ucraineni care au fost adăpostiți acolo. De la începutul războiului, Prințul de Wales și alți membri ai familiei regale britanice și-au arătat solidaritatea față de această țară și de poporul ei. Prințul Charles este familiarizat cu România, unde deține proprietăți în localitatea Viscri din Transilvania rurală. Înainte de pandemie, prințul venea în zonă primăvara, preferând plimbările și pictura în acuarelă.

La sosirea sa la București, prințul Charles a fost primit la Palatul Elisabeta de către verișoara și prietena sa Principesa Margareta a României și de soțul ei, Principele Radu. Deoarece țara nu mai este monarhie din 1947, prințesa este astăzi numită ”custode al Coroanei”, după moartea tatălui ei, foarte respectatul rege Mihai.

Prințesa este și Președinte onorific al Crucii Roșii Române, ai cărei voluntari sunt foarte activi în primirea refugiaților ucraineni.

Străbunica paternă a Principesei Margareta, Regina Maria a României, a fost una dintre nepoatele Reginei Victoria. Legăturile dintre cele două familii sunt strânse. În timpul unei vizite recente la Londra, principesa și soțul ei au fost primiți în audiență privată de regina Elisabeta, la Castelul Windsor.

Îmbrăcată într-un costum albastru – taior cu pantalon albastru – și cu un pulover în dungi albastre și galbene, în culorile Ucrainei, Prințesa Margareta l-a însoțit pe Prințul Charles la Romexpo, un centru de primire și cazare temporară pentru refugiați.

La sfârșitul lunii aprilie, se estima că aproape 800.000 de refugiați ucraineni au tranzitat prin România înainte de a continua în alte țări.

Prințul și-a prelungit șederea, călătorind în Transilvania, unde a fost zărit vineri plimbându-se printr-o pădure.

Am mai aflat că la festivitățile Jubileului de Platină al reginei Elisabeta, care vor avea loc în perioada 2-5 iunie, a fost invitat și cuplul princiar din România.

https://www.dhnet.be/lifestyle/people/visite-du-prince-de-galles-en-roumanie-629292f87b50a6292b490e87/

Traducerea: Ruxandra Lambru

DHNET (Belgia) – 29 mai