2022. május 31.

Súlyos közúti baleset történt ma reggel Bihar megyében

A baleset, amelyikben hatan megsérültek és egy személy életét vesztette, Kisősi és Tőtös települések között történt. Egy jármű lesodródott a műútról és egy fának ütközött. A sérülteket kórházba szállították. Egy nő szívinfarktust kapott. Kiszabadításához rohammentő egységre volt szükség. Bár megpróbálkoztak az újraélesztésével, a nő meghalt – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Stelian Radu Cacuci, tudósító. (Radio România Actualităţi)

Sárga színjelzésű vihar-riadó lép életbe ma délután az ország jelentős részében

Olténiában és Havasalföldön, Moldva déli részén, Erdély délnyugati részén és helyenként a hegyekben változékony időre kell számítani. Az említett régiókban délután sárga színjelzésű vihar-riadó lép életbe. Erős esőzések, villámlás, vihar és jégeső várható. A csapadék mennyisége elérheti a négyzetméterenkénti 40 litert. A riasztás este 22 óráig érvényes. (RADOR Hírügynökség)

Enyhén csökkent a munkanélküliség

Áprilisban 5,5%-os volt a munkanélküliségi ráta, ez valamivel kevesebb, mint a márciusi érték – tette ma közzé az Országos Statisztikai Intézet (INS). A jelentés azonban felhívja a figyelmet a fiatalok körében megmutatkozó magas – 23 százalékos – munkanélküliségi arányra. A dokumentumból kiderül, hogy az elmúlt hónapban 457.900 munkanélküli személyt tartottak nyilván. (Radio România Actualităţi)

Módosítanák a visszaszolgáltatás rendjét

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfői döntése értelmében bizottság jön létre a tulajdon-visszaszolgáltatási folyamatra vonatkozó jogszabályok módosításának kidolgozására.

A törvénymódosításkor figyelembe kell venni az Állami Vagyonkezelő Ügynökség kezelésében lévő földterületek helyzetének tisztázását és az ingatlanok nyilvántartásba vételét az integrált kataszteri és telekkönyvi rendszerben – áll a miniszterelnöki döntésben.

A bizottság feladata lesz javaslatokat megfogalmazni az ingatlan-visszaszolgáltatási jogszabályok módosítására és ezek összhangba hozatalára a kataszteri és telekkönyvi rendszert szabályozó törvényekkel.

A testületnek ugyanakkor megoldásokat kell javasolnia az állami tulajdonban vagy az Állami Vagyonkezelő Ügynökség igazgatásában lévő területek felleltározására, az átfedések felszámolására és ezen ingatlanok nyilvántartásba vételére az integrált kataszteri és telekkönyvi rendszerben. A kormányfő döntése megjelent a Hivatalos Közlönyben. (Bukaresti Rádió)

Az év végéig marad a munkahelyvédelmi támogatás

A kormány meghosszabbította az idei év végéig a munkahelyvédelmi bértámogatást, amelyet azok a vállalatok kapnak, amelyeknek a termelése vagy az árbevétele legalább 10 százalékkal csökkent. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet hétfői ülésén fogadta el a kabinet.

Az úgynevezett “kurzarbeit” román változata szerint az állam fizeti azoknak az alkalmazottaknak a bruttó alapbérük 75 százalékát, akiknek a munkaidejük maximum 80 százalékban csökken. Az alkalmazottak közvetlenül a munkáltatótól kapják meg a juttatást, amelyet a munkáltatónak megtérít az állam. Azok a vállalkozások jogosultak igényelni ezt a támogatást, amelyeknek legalább az alkalmazottaik 10 százalékát érinti a csökkentett munkaidő, illetve az árbevételük vagy a termelésük 10 százalékkal csökkent. Az intézkedés jelenleg is hatályos, június 8-ig, a mostani kormányrendelet december 31-ig tolja ki az alkalmazási határidőt. A kormány a munkanélküliség szinten tartása érdekében döntött a bértámogatás meghosszabbításáról.

Az intézkedés része annak a Támogatás Romániának elnevezésű nagyszabású szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagnak, amelyet a kormánykoalíció április elején jelentett be. Ennek értelmében összesen 17,3 milliárd lej értékű támogatást hirdettek meg a gazdaság különböző ágazatai és a szociálisan nehéz helyzetben levő állampolgárok megsegítése érdekében. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR