Pericolul reprezentat de căpușe pe perioada verii

Realizator: Persoanele care merg în aceste zile în parcuri sau în alte spații cu vegetație bogată se pot alege cu probleme serioase: căpușele au redevenit active. Acestea pot transmite boli deosebit de grave la om, printre acestea aflând-se encefalita de căpușă și boala Lyme. Care sunt recomandările medicilor aflăm acum din materialul corespondentului RRA din județul Gorj Răzvan Stoichițoiu.
Reporter: Medicii se confruntă în această perioadă cu pacienți care sunt înțepați de căpușe. Medicul Cristina Cornoiu, de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, explică modul în care trebuie intervenit într-o astfel de situație.
Cristina Cornoiu: Îndepărtarea căpușei este o intervenție nu foarte facilă, pentru că este esențial să fie smuls și capul. În cabinetele medicale există instrumente speciale pentru această intervenție. Pentru a preveni apariția simptomelor ulterioare, medicul poate să prescrie administrarea unui antibiotic. În cazuri extreme, când nu există posibilitatea de a ajunge în timp foarte scurt la un medic, căpușa se îndepărtează imediat cu penseta prin tracțiune ușoară și continuă. Nu se întoarce și nu se rotește căpușa într-o parte sau alta. Nu se va zdrobi corpul căpușei. Nu se utilizează căldura sau alte substanțe: gaz, acetonă, vaselină, petrol. Prin aceste metode nu numai că nu se reușește scoaterea căpușei, dar se poate ca insecta să se adâncească și să elibereze mai multă salivă. Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca: babesioza, boala Lyme, encefalita de căpușă.
Reporter: În această perioadă, primăria municipiului Târgu Jiu aplică diverse tratamente împotriva căpușelor și țânțarilor.
Adrian Drulă, purtătorul de cuvânt al instituției: În această perioadă avem mai multe acțiune de dezinsecție. Pe 26 mai a fost prima acțiune cu un aviotratament. Vor urma și altele. Facem și un apel către asociațiile de proprietari să întreprindă aceleași acțiuni, mai ales în subsolurile blocurilor, acolo unde sunt probleme, pentru ca aceste tratamente să fie eficiente la nivelul întregului oraș./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 mai)