Țările de Jos au refuzat să respecte noile reguli impuse de Rusia, de a plăti în ruble pentru gazul rusesc livrat

Țările de Jos au refuzat să respecte normele noi impuse de Rusia, conform ordinului semnat de preşedintele rus, Vladimir Putin, de a plăti în ruble pentru gazul rusesc livrat. Traderul olandez GasTerra a refuzat să se supună noilor condiţii Gazprom privind noul sistem de plată; această declarație este postată pe site-ul companiei.
‘Drept răspuns la decizia GasTerra, Gazprom a anunțat întreruperea livrărilor, începând cu data de 31 mai 2022’, se specifică în comunicatul cumpărătorului. ‘Această decize se datorează faptului că ea ar putea încălca sancțiunile impuse de UE. De asemenea, pentru că există prea multe riscuri financiare și operaționale asociate cu această opțiune de plată, în mod special, deschiderea de conturi la Moscova în conformitate cu legislația rusă și controlarea acestora de către regimul rusesc, ceea ce prezintă un risc mult prea mare pentru compania din Groningen’, se mai specifică în comunicat.
Sistarea livrărilor înseamnă că, începând de astăzi şi până la 1 octombrie 2022, în momentul finalizării contractului, cumpărătorul nu va primi aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze. Acest volum, se declară ferm convinsă GasTerra, va putea fi compensat fără prea mari dureri de cap, de la alți furnizori. Compania daneză de energie Orsted a luat o decizie similară luni. Țările de Jos au găsit soluţii pentru a compensa deficitele de aprovizionare cu gaze. Pentru a compensa deficitul de aprovizionare, compania olandeză de transport de gaze Gasunie construiește de urgență un terminal GNL în portul Eemshaven din provincia Groningen. Două unități plutitoare de stocare şi regazificare au fost deja închiriate pentru a crea noi stocuri. Acestea vor avea o capacitate de până la 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Ambele unităţi se preconizează să funcţioneze chiar din toamnă. Primul terminal GNL din Țările de Jos, Gate LNG, a început să funcționeze în portul Rotterdam în 2011. În 2021, prin el au fost transportate 8 miliarde de metri cubi de gaze. În 2020, consumul de gaze în Olanda s-a ridicat la 36,6 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit ghidului BP, din care 11,2 de miliarde de metri cubi de gaze au fost furnizate din Rusia. Referința de la Gazprom Export raportează că, în 2020, livrările de gaze prin gazoducte către piața acestei țări s-au ridicat la 11,81 de miliarde de metri cubi de gaze, inclusiv livrarea către GasTerra, în cadrul unor contracte pe termen scurt, filiale și pe platforma electronică de tranzacționare.
Nouă procedură de plată pentru gazul rusesc livrat nu a fost acceptată de multe state UE. Rusia le cere importatorilor de gaze să plătească în ruble pentru aprovizionarea cu gaze, începând cu 1 aprilie, în conformitate cu un nou decret prezidențial. Cumpărătorii străini trebuie să deschidă conturi speciale în ruble și valută de tip K, la Gazprombank, să transfere banii acolo pentru gaze, în moneda contractului, iar Gazprombank va schimba moneda în ruble și va transfera rublele către Gazprom. Livrările de gaze rusești către Polonia, Bulgaria și Finlanda au fost deja oprite, din cauza refuzului acestor țări de a trece la plățile în ruble./vdraguta/sdm2

(www.interfax.ru – 31 mai)