2022. június 1

Közel 12 ezer ukrán menekült érkezett Romániába az elmúlt 24 órában

Ez a szám 20 százalékos növekedést jelent a megelőző naphoz képest – tájékoztatta ma a sajtót a határrendőrség. A legtöbben közvetlenül Ukrajnából érkeztek és a menekültek kisebbik része jött közvetett útvonalon, Moldova Köztársaságon keresztül.
A Román Határrendőrség szerint az ukrajnai háború kitörése előtti két hetet is beleszámolva, összesen körülbelül egy millió kétszázezer ukrán állampolgár érkezett Romániába. (Radio România Actualităţi)

Nő a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók bére

Mától kezdődően a két ágazatban a bruttó minimálbér 3000 lej lesz, ami nem tartalmazza az egyéb illetményeket, bérkiegészítéseket – közölte ma a Munkaügyi Felügyelőség. Az intézkedés mintegy 91 ezer embert érint, akik teljes munkaidőben dolgoznak. Ugyancsak mától, a munkaadók megnövelhetik 200 lejjel a minimálbéren alkalmazottak bérét (2550-ről 2750 lejre), anélkül, hogy ez számukra megnövelné a bérek után fizetendő szociális járulékok és a jövedelmi adó összegét. (RADOR Hírügynökség)

Üzenetben köszöntötte a gyerekeket Június 1. alkalmából Nicolae Ciucă miniszterelnök

A kormányfő szerint a nevelés a legszebb ajándék, amit Június1. Alkalmából adhatunk gyerekeinknek, ami ugyanakkor egy jobb jövő alapját is képezi.
A miniszterelnök kiemelte annak fontosságát, hogy támogatásban részesüljenek a hátrányos helyzetű gyerekek, valamint a háború elől Romániába menekült társaik is. (Radio Rpmânia Actualităţi)

Gyermeknap alkalmából sétarepüléseket indít gyerekeknek a Tarom Légitársaság

Három repülőtérről, Bukarestből, Temesvárról és Iaşi-ból szállnak fel a gépek. A kicsiknek alkalmuk lesz megismerkedni a legénységgel és bemehetnek a pilótafülkébe is, ahol elmagyarázzák nekik, hogy hogyan vezetik a repülőt.
A jegyek egy gyerek számára 30, egy felnőtt részére 63 euróba kerülnek. Amint azt Elena Troia, a Iaşi-i Repülőtér szóvivője elmondta az „Avion cu motor, ia-mă şi pe mine în zbor” („Motoros repülő, vigyél engem is repülni” – román gyermekdal) elnevezésű rendezvényt a Tarom és a repülőtér közösen szervezte. A sétarepülés 45 percig tart, a felszállást 15.00 órára tervezték. (Radio România Actualităţi)

A Bolyaiban folytatják tanulmányaikat a katolikus iskola diákjai

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban folytatják tanulmányaikat a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Gimnázium diákjai, akik így a szintén magyar tannyelvű iskolában fejezik be az idei tanévet és a következőt is ott kezdik – adta hírül tegnap az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete.
A döntésre azért volt szükség, mert a román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a katolikus iskola létrehozását 2018-ban elrendelő miniszteri rendeletet. Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke elmondta: sikerült elérni a Maros megyei tanfelügyelőség és a Bolyai vezetőtanácsainak döntése értelmében, hogy a magyar tannyelvű katolikus iskola diákjai együtt maradjanak, és minden osztályt a Bolyaiba soroljanak be. Rámutatott: nem volt egyszerű, hiszen jogértelmezési vita alakult ki arról, hogy az 1-8. osztályok a Bolyaihoz vagy egy másik iskolához legyenek-e sorolva. Rámutatott: a mostani döntés értelmében az idei tanévet zavartalanul le lehet zárni. Az RMDSZ vezetői korábban bejelentették, hogy a bírói ítélet indoklásának megszületése után újból meg fogják alapítani a katolikus iskolát. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin