De 1 iunie, Rador iese la joacă

Vă întrebaţi ce mai face „Prietenul vostru din oraş”? Ei bine, de  1 iunie Rador s-a hotărât să iasă la joacă, alături de copiii români şi ucraineni găzduiţi la aşezământul din Vălenii de Munte al inimoasei organizaţii ProVita. Ni s-au alăturat tineri de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Bucureşti, clasa a Xa C, coordonaţi de doamna Victoriţa Mihalcea, profesor de română, care au dorit să îi încurajeze pe copii să urmeze un drum frumos în viaţă, aşa că au scris mesaje minunate despre importanţa educaţiei, pe care vi le arătăm şi vouă pe site (mulţumim, tineri talentaţi şi frumoşi!).

Dulciurile, baloanele colorate, jocurile de societate şi, mai ales, dragostea şi bucuria nu lipsesc din program. Şi nici zâmbetele largi ale voluntarilor noştri, alinturile şi încurajările.

În afara copiilor români care își au casa aici, din 4 martie sunt găzduiți și 17 copii instituționalizați ucraineni, care au fugit din calea războiului. De 1 iunie, sirenele înfricoşătoare  și focurile de pușcă au fost date uitării.

Rador este agenţia de presă a Radio România. Misiunea sa este de a oferi o informaţie profesionistă, rapidă şi complexă posturilor de radio naţionale, internaţionale şi regionale ale  Societăţii Române de Radiodifuziune.

Asociaţia ProVita este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, care îşi desfăşoară activitatea în satele Valea Plopului, Valea Screzii, Poseşti şi oraşul Vălenii de Munte din judeţul Prahova. Asociaţia a fost fondată de preotul Nicolae Tănase în anul 1991. Pe parcursul anilor, Asociaţia ProVita a reuşit să adăpostească peste 10.000 de persoane defavorizate.

Misiunea Asociaţiei ProVita este aceea de a oferi adăpost şi condiţii normale de trai copiilor abandonaţi, neglijaţi sau orfani, de a oferi îngrijire şi adăpost femeilor, mamelor şi copiilor acestora, a mamelor în devenire, a adulţilor fără adăpost şi bătrânilor părăsiţi. Pe scurt, ProVita oferă sprijin, casă şi, mai ales, sentimentul de familie celor care trăiesc în situaţii limită, indiferent de sex, rasă sau religie.


 

 

EDUCAȚIA

 

 

Educația este substratul comportamentului fiecărei persoane. Este fundamentul personalității, clădit încă de la vârste fragede. Educația este primul pas către o viață de adult împlinită.

Este cea mai importantă valoare umană. Fără educație, manifestată prin atitudine, comportament, limbaj, intelectul ar fi lipsit de importanță.

Educația reprezintă veșmântul, ambalajul personalității noastre. Lipsa de educație duce la degradare și chiar la depersonalizare.

Societatea este suma tuturor oamenilor și, de aceea, imaginea ei depinde într-o mare măsură de modul în care ne manifestăm, de felul în care ne raportăm la ceilalți și, mai ales, de valorile morale dobândite prin educație.

În concluzie, educația reprezintă cartea de vizită a fiecărui individ.

 

Răducanu Alina

Clasa a-X-a C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUCAȚIA

 

Educația stă la baza construirii unei lumi mai bune, mai culte, mai deschisă la nou. Aceasta ajută la formarea unor oameni de succes. Pentru a înțelege cu adevărat ce se întâmplă în jurul nostru, avem nevoie de informații transmise de specialiști, de dascăli, de persoane cu experiență de viață, de modele, de oameni care să ne inspire.

Educația se face toată viața, în trepte. Cu fiecare treaptă pe care alegem să o urcăm, ne vom îmbunătăți existența și vom spori confortul material, dar și pe cel spiritual.

Efortul de astăzi, în plan intelectual, înseamnă siguranța, liniștea, fericirea, armonia de mâine.

Totul începe și se sfârșește cu educația. Avem datoria să transmitem mai departe această comoară primită în dar de la mentorii noștri!

 

Checheanu Ana

Clasa a-X-a C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUCAȚIA

 

 

 

Educația poate fi comparată cu o mare infinită, deoarece, oricât ai lua din această apă, (cât ai învăța), niciodată nu ai cum să o seci (să deții toate informațiile).

Toată viața acumulăm, învățăm, ne educăm.

Viața unui om gravitează în jurul educației, oricare ar fi forma acesteia. Ea nu se rezumă doar la școală, poate să fie prezentă în hobby-uri, în natură, la serviciu și chiar în relația cu alte persoane.

Educația te ajută să te integrezi mai ușor în societate, să capeți respectul celorlalți, să-ți stabilești poziția socială.

În funcție de gradul de educație ne stabilim prioritățile, ne alegem prietenii și luăm deciziile înțelepte.

Așadar, o viață fericită înseamnă o șlefuire permanentă a caracterului prin educație.

 

Istrate Maria

Clasa a X-a C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUCAȚIA

 

Când auzim cuvântul „educație„, cei mai mulți dintre noi ne gândim la școală și la învățătură, dar adevărul este că educația înseamnă atât cunoștințele cât și caracterul unui om.

Educația te ajută să ai o viziune mai clară asupra lumii în care trăiești, să afli lucruri interesante, să descoperi universul material, dar să te descoperi și pe tine, să-ți explorezi sinele. La orice vârstă te-ai afla, mai ai câte ceva de învățat, trebuie doar să fii mereu deschis spre nou.

Educația nu este o garanție că vei avea o viață perfectă, dar cu siguranță, vei avea mai multe oportunități și mult mai multe alegeri de făcut și îți va deschide mai multe porți către cunoaștere.

Mai mult, pe viitor vei avea mai multe șanse la o slujbă care să-ți aducă satisfacții materiale și spirituale. Vei putea să fii independent, să-ți trăiești viața dup propriile reguli.

Educația este o investiție sigură, cu un lung termen de garanție.

 

Doru Maria

Clasa a X-a C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUCAȚIA

 

Educația te ajută să nu fii manipulat. Într-o lume în care dezinformarea este un lucru obișnuit, cel care reușește să filtreze prin mintea sa tot ce i se oferă și să aleagă informațiile relevante este un om câștigat.

Școala poate nu formează oameni cu gândire critică, dar te ajută să faci primul pas spre viață. Cum spunea Stephen Hawking „Inteligența este abilitatea de a te adapta schimbării„ și acest lucru se obține numai prin întâlnirea și depășirea a cât mai multor provocări.

Un om informat este și un om puternic, iar educația este „cărămida de baza„ prin care putem obține anumite lucruri.

Consider că educația este modul elegant prin care putem urca pe scara socială, înconjurându-ne de oameni îmbrăcați în haine de gală.

 

 

Lecea Irina

Clasa a X-a C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUCAȚIA

 

 

Ce înseamnă educația?

Este un principiu foarte simplu care poate deschide o diversitate de căi pentru cei care decid să o urmeze. Prin intermediul educației ne putem îndeplini idealurile, atât pe plan profesional, personal și social.

Educația este șansa fiecărui copil pentru un start bun în viață. Este esențială în pregătirea copiilor pentru a avea succes în viața socială, sporește autonomia copilului și diminuează riscul problemelor de integrare și de sănătate mentală, social-emoțională.

Prin educație ne găsim calea către o viață independentă și ne stabilim locul în societate.

Prin urmare, educația reprezintă unul dintre secretele reușitei în viață.

 

 

Bălan Ana-Maria

Clasa a X-a C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUCAȚIA

 

 

Consider că educația reprezintă baza unei lumi civilizate. Educația în copilărie este esențială pentru a reuși să ne dezvoltăm și că interacționăm cu cei din jur. Ea poate avea loc prin intermediul jocurilor cu prietenii. Se cultivă astfel anumite valori: ambiția, prudența, perseverența, corectitudinea, descoperind prin intermediul jocului succesul dar și eșecul. Tot în copilărie învățăm despre responsabilitate, prin educația școlară, dar și prin activitățile extrașcolare. Copilul dobândește cunoștințe de bază, dezvoltă gândirea, vorbirea, memoria, competența socială.

Scopul educației este introducerea unei persoane în credințele, idealurile și valorile părții dominante a societății.

În societatea modernă educația este cea care îl propulsează pe copilul talentat să se ridice de pe prima treaptă a scării sociale, până pe cea mai de sus.

Fără educație nu poți deveni ceea ce-ți dorești cu adevărat, nu poți să fii niciodată versiunea ideală la care visezi.

 

 

Bojan Thea

Clasa a X-a C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUCAȚIA

 

 

Ni se amintește de fiecare dată cât de importantă este educația în formarea noastră ca adulți, dar motivele care ne sunt aduse nu par îndeajuns de bune. Explicații precum „Așa trebuie„, „Este cel mai bine pentru tine„, „Te va ajuta mult în viață„ nu sunt destul de convingătoare pentru a răspunde nevoilor noastre. Cine spune că „așa trebuie„ sau că este „cel mai bine„ să ne dedicăm ore întregi din timpul liber învățând, când ne-ar putea fi mai ușor să ne uităm la un film? Cum mai exact ne va ajuta mult în viață să știm formule la matematică, reacții chimice, perioade istorice, biografii ale scriitorilor?

Încă nu am găsit răspunsuri la aceste întrebări, dar am descoperit în schimb o trăsătură pe care o poate dobândi oricine, cu timpul, ambiția. Nu este constantă, dar pentru a o menține trebuie, amintite punctele de început.

  1. Ne sunt prezentați oameni de succes care nu și-au dedicat prea mult timp studiilor, iar primul lucru la care ne gândim este „Dacă el poate, și eu pot„. Totuși, nu luăm în calcul avantajele de care dispunem fiecare, nu apreciem oportunitățile pe care le avem.
  2. Succesul variază de la o persoană la alta și se câștigă prin muncă cumulată cu ambiția de a ne depăși limitele.

Motivația vine odată cu siguranța în aptitudinile individuale, iar micile reușite ne dau încredere și ne stimulează dorința de a continua până la marele succes.

 

 

Dinu Daria

Clasa a X-a C

 

 

 

 

 

EDUCAȚIA

Sub nori și dincolo de ei, prin ceața unei idei

 

Te întreb pentru întâia oară: ai visat vreodată?

Pierdeți privirea în depărtare, peste văi, peste oceane, peste norii vagi ai lumii. Tot ce te înconjoară este o mare minune, prea complexă și neînțeleasă ca să fie o întâmplare. Trebuie să fi fost plănuită de un Autor divizat și interpretat de crezuri și basme. O întâmplare primordială, făptuită de un eveniment sau o entitate, dincolo de limitele cunoașterii umane.

Prin cultură ne străduim să o înțelegem, în disperarea de-a ne explica inexplicabilul. Deschide un atlas și vei afla cum arată rezultatul voinței interstelare. Apuc-o pe firul istoriei să descoperi lumea în timp, prin biologie, cum de ai viață și cum s-a modificat totul, sub influența naturii universale. Prin poezie ți se va reda aspirația unor scriitori ce-și exprimă propriile viziuni despre lume. Prin cifre calcule și numere ne-am creat metode raționale, însă urmează o cale deja plănuită.

Tot ce afli te ajută să te identifici cu ordinea naturii nevăzute, speculată prin mituri și basme. Duce ce ți-ai făcut o idee, de acolo pornește sămânța imaginației pe un nou tărâm, cu un alt Autor minimal care își va extinde spațiul visurilor cosmice, precum planul predefinit.

 

 

Grigore Codrin

Clasa a X-a C