Comisia Europeană a aprobat planul naţional de reconstrucţie şi rezilienţă al Poloniei

Ungaria a rămas singura ţară, care nu primeşte bani de la UE

După decizia adoptată miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen merge azi (joi) la Varşovia pentru a anunţa că Polonia va beneficia de un sprijin financiar de 23,9 miliarde de euro şi un credit cu dobândă redusă de 11,5 miliarde de euro – a scris azi portalul maghiar Telex.

Banii vor fi, însă, viraţi doar după ce Polonia a făcut reforma în justiţie solicitată de Comisie. Este vorba despre desfiinţarea Camerei Disciplinare a Magistraţilor, instituţia subordonată Ministerului Justiţiei, deci implicit Guvernului. În opinia Bruxelles-ului, un astfel de organism încalcă independenţa justiţiei şi contravine principiului separaţiei puterilor în stat.

În februarie, Polonia a propus un compromis în problema Camerei Disciplinare a Magistraţilor, dar această propunere nu a fost acceptată de Bruxelles, astfel guvernul polonez a continuat apropierea de poziţia Comisiei. Preşedintele Andrzej Duda a înaintat Seim-ului (parlamentul Poloniei) un proiect de lege privind desfiinţarea camerei de disciplină. Camera inferioară a Seim-ului a şi adoptat proiectul actului normativ şi se poate aştepta ca acesta să fie aprobat şi în camera superioară.

Astfel, Ungaria a rămas singura ţară în UE a cărei plan încă nu a fost aprobat. Disputele dintre Comisie şi guvernul maghiar sunt mult mai ample. Executivul comunitar a cerut Budapestei următoarele:

  • în bugetul de stat să fie creat un fond separat pentru cheltuieli neprevăzute, cum este explozia preţului la carburanţi, asigurarea condiţiilor necesare pentru refugiaţii din Ucraina şi trebuie reformat sistemul de pensii, astfel încât acesta să fie sustenabil;
  • trebuie să încheie cât mai repede un acord cu Comisia despre PNRR-ul maghiar;
  • trebuie să prelungească durata ajutorului de şomaj (în prezent este pe trei luni), să dezvolte sistemul de servicii sociale şi trebuie să acorde o atenţie mai mare integrării romilor;
  • trebuie întărit şi sistemul cadru al luptei împotriva corupţiei, ceea ce include „îmbunătăţirea muncii procuraturii şi a accesului la informaţiile de interes public”, totodată trebuie reformat şi sistemul achiziţiilor publice;
  • trebuie aplicate reforme în vederea trecerii mai rapide la digitalizare şi la soluţii tehnologice „verzi” (ecologice);
  • trebuie redusă dependenţa Ungariei de combustibil fosil, ceea ce presupune modernizarea sistemului de electrificare, trebuie electrificată o mare parte a transporturilor şi trebuie majorată eficienţa economisirii energiei în cazul locuinţelor.

Răspunsul guvernului maghiar a fost că problemele ridicate de Comisia Europeană ascund motive politice şi Ungaria este sancţionată pentru că nu primeşte imigranţi, nu este de acord cu propagarea homosexualităţii şi a operaţiilor de schimbare de sex a preşcolarilor. Ursula von der Leyen a vizitat recent Ungaria şi, în cadrul discuţiilor cu premierul Orbán Viktor, probabil că pe lângă problema embargoului de ţiţei rusesc a fost vorba şi despre planul de reconstrucţie şi rezilienţă – a scris Telex.

Székely Ervin, RADOR