EURONEWS: Exploatare forestieră în plămânul verde al Europei: arborii din România, în pericol

În România se află pădurile cele mai preţioase din Europa pentru biodiversitate. Dar exploatarea ilegală a pădurilor este pe cale să le ucidă.

„Asta se întâmplă în multe locuri din România care au fost şterse de pe faţa Pământului”, se indignează Gabriel Păun, preşedintele Agent Green. „Munţi întregi goi. Locuri unde eroziunea a început şi unde natura nu se poate vindeca. În Făgăraş, în Maramureş, în parcul naţional Domogled. E un dezastru”.
România are peste 500.000 de hectare de păduri virgine şi bătrâne, mai mult decât oricare ţară din Uniunea Europeană. Teoretic, 63% dintre ele sunt protejate ca situri Natura 2000, o reţea a Uniunii Europene, dar realitatea de pe teren este cu totul alta. Legile de mediu din România nu urmează exigenţele Bruxellesului.
Exploatarea forestieră rămâne posibilă, chiar în siturile Natura 2000. Dar în pădurea Cernica, la câţiva kilometri de capitală, pădurarii, plătiţi de stat, taie mai întâi copacii şi fac studii de evaluare după aceea.
„Tăierile ilegale din anii trecuţi au avut loc pe suprafeţe mari, din păcate”, regretă Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor. „Sute de hectare de defrişări ilegale sunt la originea procedurii de infringement contra României. Dar în ultimul timp, nu au existat exploatări ilegale pe scară mare”.
După mulţi ani de haos, doar 20% din pădurile româneşti mai au arbori bătrâni.
„În materie de biodiversitate”, explică Gabriel Păun în faţa unui copac, „valoarea acestui arbore este inestimabilă. Dar din punct de vedere economic, el valorează 10.000 de euro”.
Autorităţile române recunosc că tăierile ilegale de copaci sunt o problemă majoră, dar după părerea lor, situaţia este sub control.
„Nu neapărat companiile fură lemnul preţios şi îl vând”, explică Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. „Este un fenomen social. Sunt peste trei milioane de gospodării în care oamenii trebuie să se încălzească cu lemne. Locuitorii acestor sate nu se îngrijesc să ştie dacă tăierea lemnului care le este livrat este legală”.
Pădurile primare şi bătrâne din România sunt unice în Europa. Ele adăpostesc mii de specii de animale şi vegetale şi atenuează impactul schimbărilor climatice. În pădurea de lângă Bucureşti, temperatura este cu 10 grade mai mică decât cea din capitală.

EURONEWS, 31 mai 2022 – Autor: Maia Bondici

https://fr.euronews.com/2022/05/31/exploitation-forestiere-dans-le-poumon-vert-de-l-europe-les-arbres-de-roumanie-en-danger

Traducere: Gabriela Sîrbu