Salariul premierului Orbán Viktor va creşte spectaculos

Potrivit unui proiect de lege de 61 de pagini depus de Gulyás Gergely, ministrul cancelariei în guvernul maghiar, prim-ministrul şi preşedintele Parlamentului trebuie să aibă o retribuţie egală. Este evident, că nu va fi micşorată salariul lui Kövér László, preşedintele parlamentului, ci salariul premierului se va alinia la retribuţia lui Kövér – a scris azi portalul Telex, citându-l pe HVG.

Orbán până acum câştiga 1,5 milioane de forinţi (aproximativ 19 mii de lei), iar Kövér 3,5 milioane de forinţi (44.115 lei). Pe lângă acest salariu Orbán Viktor va mai primi şi indemnizaţia de deputat, în valoare de 1,3 milioane de forinţi (16.385 lei).

Majorarea salariului premierului era absolut necesară – menţionează Telex – pentru că Orbán Viktor, cel care începe la rând al patrulea mandat de premier nu a reuşit să economisească nimic conform declaraţiei sale de avere.

Până la votarea legii, prim-ministrul este cel mai prost plătit funcţionar public în guvernul său, toţi miniştri primesc un salariu de peste 2 milioane de forinţi.

Potrivit proiectului de lege salariul conducerii politice superioare a aparatului de stat (miniştrii, secretari de stat, însărcinaţi ai guvernului) nu va mai fi stabilit prin raportarea la salariul mediu brut ca până acum, ci va fi decis personal de prim-ministru.

Székely Ervin, RADOR