Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) De la începutul conflictului din Ucraina, în România s-au angajat aproape 2.000 de refugiaţi, dintre care cei mai mulţi, aproximativ 450, lucrează în capitală. În provincie, peste 360 de ucraineni care au fugit de război şi-au găsit un loc de muncă în companii din Bistriţa-Năsăud, nord-vest, judeţul fiind pe locul al doilea la nivel naţional după Bucureşti. Cei mai mulţi refugiaţi lucrează la o companie germană de cablaje auto, care i-a transferat de la fabricile sale din Ucraina. În cursul acestui an, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost declarate aproape 300 de locuri de muncă vacante pentru refugiaţi, aproape toate fiind ocupate. Otilia Râpan, directorul Agenţiei, a declarat că refugiaţii, în majoritate femei, sunt aşteptaţi în continuare să vină la Agenţie, care va încerca să-i ajute dacă doresc să se angajeze.

2) Numărul refugiaţilor din Ucraina care au solicitat găzduire în judeţul Covasna (centrul României) a scăzut la jumătate, a declarat prefectul Raduly Istvan. Acesta a menţionat că majoritatea refugiaţilor au preferat să plece în alte ţări, precum Spania sau Grecia. Avem baza legală pentru procedura simplificată de angajare a refugiaţilor, dar până acum o singură persoană a solicitat să fie angajată în judeţ, a declarat Raduly. Prefectul a amintit că statul român oferă celor care găzduiesc refugiaţi suma de 50 de lei (circa 10 euro) pe zi pentru cazare şi 20 de lei (circa 4 euro) pentru hrană de persoană, iar cererile trebuie depuse la primării în zilele de 1-3 ale fiecărei luni pentru luna precedentă.

3) O delegaţie a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite a efectuat o vizită în municipiul Sighetu Marmaţiei, aflat la graniţa de nord a României cu Ucraina. Delegaţia a fost însoţită de un reprezentant al Biroului pentru Imigrări Maramureş şi de voluntarii coordonatorii ai centrului Blue Dot din Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei. S-au purtat discuţii despre situaţia actuală a refugiaţilor prezenţi pe teritoriul judeţului, accesul acestora la procedura de protecţie temporară, elemente de ordin statistic, precum şi aspecte practice ale integrării lor atât în comunitate cât şi pe piaţa muncii. Administraţia locală, alături de ONG-uri, comunităţi religioase şi simpli cetăţeni au răspuns prompt şi concret până în prezent situaţiei de criză imediată, însă acum este necesară o intervenţie bazată pe măsuri de protecţie pe termen mediu şi lung, a fost concluzia discuţiilor.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.