Indicele ROBOR este la cea mai mare valoare din ultimii zece ani

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin
Realizator: Ratele românilor cu credite în lei continuă să crească, precum benzina, aproape zi de zi. Plătesc cu multe sute de lei mai mult decât anul trecut, în aceeaşi lună, iar vineri şi indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a depăşit nivelul de 6%. Este dublu faţă de începutul anului şi la cea mai mare valoare din ultimul deceniu. Şi tendinţa, estimată de analiştii economici, este spre 8% la sfârşitul anului. O soluţie ar fi transformarea creditelor în unele cu dobândă fixă, iar pe perioade mai scurte, trecerea la noul indice IRCC; creşte şi el însă mai lent. Corespondentul RRA Ianna Ioniţă are detalii.
Reporter: Comparativ cu iunie anul trecut, când ROBOR la trei luni era la nivelul de 1,5%, când rata unui credit de 250.000 de lei însemna o cheltuială de 1.345 de lei, acum cu un ROBOR de 6% rata a crescut la 2.104 de lei. Așadar, rata actuală este cu 760 de lei mai mare față de acum un an. În aceste condiții, trecerea de la ROBOR la IRCC este cerută zilnic de 250 de persoane. IRCC, adică Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor, reglementat de ordonanța 19 din 2019, este de 1,86% pe an. E calculat ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul patru al anului trecut. Dar și acest indice este mai mare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%. Pe de altă parte, pe fondul îngrijorărilor privind inflația, războiului din Ucraina și situației din energie, din luna aprilie se manifestă o tendință de încetinire a activității de consum.
Adrian Codirlașu – analist financiar: Vedem o anumită decelerare a consumului în luna aprilie versus luna martie, rata de creștere coborând de la peste 5% undeva la 3%, dar încă e creștere și arată încă expansiune economică. Deja o mare parte din economiile populației, economiile suplimentare au fost cheltuite.
Reporter: Totodată analiștii CFA estimează o creștere economică de 2,3% pentru acest an, în scădere față de anticipațiile anterioare.
Realizator: Mai trebuie spus că vânzările cu amănuntul la nivelul Uniunii Europene şi al zonei euro au înregistrat o scădere peste aşteptări, pe fondul reducerii vânzărilor de produse alimentare, arată datele publicate vineri de Eurostat./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iunie)