Se pare că Fidesz ar dori să reintre în Partidul Popular European (PPE)

Dar uşa familiei politice a rămas închisă în faţa partidului de guvernământ maghiar. Tentativa indică faptul că proiectul premierului Orbán Viktor de a crea un grup parlamentar european al partidelor de extremă dreaptă a eșuat – a scris Népszava.

La congresul PPE din Rotterdam, s-a dus şi Navracsics Tibor, ministrul dezvoltării şi folosirii fondurilor europene ún guvernul maghiar, fost comisar european. Potrivit informaţiilor Euronews, politicianul a vrut să reîncălzească relaţiile dintre Fidesz şi PPE, însă nu a avut nici măcar şansa să se întâlnească cu noul preşedintele recent ales al conservatorilor, Manfred Weber. Conform informaţiilor portalului, reprezentanții PPE au răsuflat uşurați, anul trecut, când Fidesz a părăsit grupul parlamentar al PPE, după care a plecat şi din familia politică. Popularii sunt satisfăcuţi că, acum, Fidesz prin obstrucţionarea sancţiunilor împotriva Rusiei nu pune în situaţia jenantă PPE.

După plecarea din PPE, Orbán Viktor împreună cu preşedintele Ligii Nordului din Italia, Matteo Salvini şi cu preşedintele Poloniei, Jaroslaw Kaczyński au încercat să creeze o alianţă a partidelor extremiste, populiste, şi naţionaliste, care ar fi avut al doilea cel mai mare grup în Parlamentul European. Se pare, însă, că acest proiect a eşuat. După câteva întâlniri, Salvini şi Giorgia Meloni, preşedintele partidului de extremă dreaptă Fratelli d’Italia, s-au retras, iar în ultima perioadă, relaţiile dintre Kaczyński şi Orbán s-au stricat, din cauza poziţiei Ungariei de a susţine interesele Rusiei în UE.

Europarlamentarul Ara-Kovács Attila a explicat pe pagina sa de Facebook eşecul tentativei lui Navracsics. „Dacă capacităţile politice şi luciditatea lui Navracsis a avut vreodată o faimă, atunci aceasta e pusă acum sub semnul întrebării de împrejurarea că demersul lui a avut loc după ce s-a declanşat cazul patriarhului Kirill (Orbán a ameninţat cu veto, dacă patriarhul bisericii ortodoxe ruse nu va fi scos de pe lista persoanelor sancţionate de UE n. r.). În legătură cu Kirill – care a sfinţit războiul lui Putin şi armele războiului – presa occidentală a scris deja toate amănuntele mici şi mari: cum a început cariera lui, ca infractor mărunt, informator al KGB-ului, care i-a denunţat pe colegii săi preoţi şi cum a fost încununată această carieră de războiul actual.

Partidul Popular European a fost, întotdeauna, un admirator al simbolurilor, în acestea vede manifestarea valorilor, până când stânga politică acordă prioritate raţionalului. Dacă există o adevărată „prăjitură” simbolică în partea dreaptă a eşichierului politic, atunci aceasta cu siguranță este cazul Kirill. Ceea ce a făcut Orbán în acest caz nu este altceva decât o acţiune gratuită de autodemascare, care are valoare doveditoare. În aceste condiţii, Orbán Viktor nu are şanse să se întoarcă în PPE, cum nici Putin să se întoarcă în politica europeană” – a scris Ara-Kovács Attila.

Székely Ervin, RADOR