Organizaţiile naţionaliste, revizioniste şi de extremă dreapta au demonstrat, sâmbătă, la Budapesta, în faţa Ambasadei Ucrainei

La manifestare au participat aproximativ 300 de persoane, majoritatea purtând uniformele de camuflaj ale organizaţiilor extremiste. Din discursurile vorbitorilor, am putut afla printre altele că Ucraina este responsabilă pentru război, iar locul Rusiei ar fi în Uniunea Europeană” – a scris portalul Telex.

„Ucraina să-şi mănânce ce a gătit, iar ucrainienii să gândească în oglinda războiului, dacă a fost o idee bună asuprirea minorităţilor” – a spus Barcsa-Turner Gábor, copreşedintele organizaţiei Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). (În traducere: Mişcarea de Tineret din cele Şaizeci şi patru de Comitate. Denumirea se referă la organizarea teritorială a Ungariei Mari, care a avut 64 de comitate.) Vorbitorul a caracterizat Ucraina ca „stat mafiot”, care i-a ameninţat, încă în urmă cu 18 ani, pe membrii organizaţiei HVIM.

Preşedintele Mişcării de Autoapărare Maghiară, László Attila, pe lângă criticile aduse Ucrainei, a expus şi viziunea lui despre Pacea de la Trianon (sâmbătă s-au împlinit 102 ani de la semnarea actului, prin care Ungaria şi-a pierdut 2/3 din teritoriul ei). În opinia sa, revenirea ţării Sfintei Coroane (adică a Ungariei Mari n. r.) nu este o nostalgie revizionistă, ci singura viziune posibilă despre viitor, singura posibilitate pentru supravieţuirea civilizaţiei europene. László a mai adăugat că „ordinea mondială satanică doreşte un nou Trianon, dar de data aceasta nu un Trianon unguresc, ci un Trianon, care va însemna desfiinţarea civilizaţiei europene şi nordice”.

Al treilea vorbitor a fost Tyirityán Zsolt, reprezentantul organizaţiei Betyársereg (Oaste de haiduci), care se declară nazist şi susţine un punct de vedere alternativ în ceea ce priveşte aprecierea genocidului lui Adolf Hitler. În opinia acestuia, pentru ambele războaie mondiale, precum şi pentru revoluţii şi rebeliuni au fost de vină francmasonii, sau grupările care se pot numi şi cuceritori ai lumii (trimitere destul de clară la evrei n. r.) și opera lor este şi acest război.

Ultimul vorbitor a fost preşedintele partidului de extremă dreapta Mi Hazánk (Patria Noastră) Toroczkai László. Partidul său la alegerile din 3 aprilie a reuşit să intre în parlament. Toroczkai i-a caracterizat pe membrii demonstraţiei drept „gânditori adevăraţi”. Vorbind despre problemele geopolitice şi culturale ale lumii, politicianul a spus: „Noi de la început vorbim nu doar despre civilizaţie europeană şi nu doar despre cea albă, ci despre civilizaţie nordică, cea care se întinde din Japonia până la zonă culturală a celţilor. Inima acesteia (a civilizaţiei nordice n. r.) este maghiarimea, care poartă atât moştenirea culturală a vestului, cât şi a Estului” – a explicat Toroczkai. Acesta a avut şi câteva propuneri, ca de exemplu: intrarea Rusiei în Uniunea Europeană, Ungaria trebuie să pună întrebarea de partea cui trebuie să fie în războiul din Ucraina, ucrainienii să înveţe de la maghiari cum trebuie cerut frumos ceva.

După terminarea discursurilor, demonstranţii au plecat la Biserica Sfântul Ladislau, unde a avut loc o comemorare a Tratatului de la Trianon. (Telex)

Székely Ervin, RADOR