CAPITAL.GR: Compania AKTOR anunță o soluție pentru ”nodul gordian” reprezentat de un proiect în valoare de 150 de milioane de euro din România

Compania elenă AKTOR, membră a grupului Ellaktor, a preluat construcția în întregime a unui tronson din Centura Bucureștiului, inel, axa rutieră Centura A0 din România.

Potrivit informațiilor, AKTOR, care a participat printr-un joint venture cu EUROCONSTRUCT TRADING’98 SRL (cu procente de 51%, respectiv 49%) la construcția proiectului, a decis să preia procentul de la partenerul său local, ceea ce presupune realizarea întregului obiect de construcție de către Grupul grecesc, după revizuirea prețului la 150 de milioane de euro.

Aceasta este o evoluție importantă, întrucât, printre altele, sunt cunoscute de mult timp problemele cu care se confruntă compania românească. Este vorba despre un tronson de drum de 18 kilometri, care face parte din Centura Bucureștiului, ce va avea o lungime totală de 101 kilometri și face parte din marele proiect european numit Coridorul 4 Paneuropean, care va străbate România de la vest la est.

Potrivit unor date recente ale Ministerului Infrastructurii din România, care au fost anunțate în urmă cu câteva zile, cel mai mare progres al lucrărilor la autostrăzile în construcție din țară a fost înregistrat de AKTOR, urmat de compania turcească Alarko și pe locul al treilea, de compania italiană Astaldi.

Potrivit acestor date, Grupul elen de construcții se afla în fruntea lucrărilor de construcție la marile autostrăzi ale țării în luna mai, cu un progres de 4,44 unități pentru lucrările pe tronsonul de drum de mai sus și cu o rată de execuție de peste 8%. Este urmat de Alarko cu un progres de 3,68 de unități pe tronsonul sudic al axei rutiere și Astaldi cu 3,67 de unități.

Comentând raportul Ministerului Infrastructurii din România, președintele AKTOR, Christos Panagiotopoulos a declarat pentru ziarul nostru că „proiectele din România se desfășoară normal. Încet-încet

scăpăm de problemele din trecut. Iar acest lucru se vede și din raportul oficial care reflectă progresul proiectelor aflate în execuție în România”.

La sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, AKTOR a predat tronsonul 2 (Lotul 2) al autostrăzii Sebeş – Turda, cu o lungime de 24,5 km şi cu un buget de 122 de milioane de euro.

În țară, AKTOR construiește proiecte cu un buget total de 682 de milioane de euro, inclusiv proiecte de modernizare a rețelelor de cale ferată precum tronsoanele Lot 1. Brașov-Apata și Lot 3. Cata-Sighișoara, tronsonul de cale ferată Lot 2 Apata-Cata, precum și refacerea subtronsonului 2c de la Gurasada./cciulu/czaharia

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3638118/aktor-lusi-sto-gordio-desmo-tou-ergou-ton-150-ekat-euro-sti-roumania

Traducerea: Carolina Ciulu