Guvernul ar putea să adopte, săptămâna aceasta, un plan naţional pentru incluziunea refugiaţilor ucraineni

Guvernul ar putea să adopte, săptămâna aceasta, un plan naţional pentru incluziunea refugiaţilor ucraineni. Proiectul actului normativ a fost şi la ultima şedinţă pe agenda Executivului.

Din cei peste 1 milion 100 de mii de ucraineni care ne-au trecut graniţele de la începutul războiului, 90 de mii au decis să rămână în România. Însă doar puţin peste 2.000 şi-au găsit de lucru. Pentru ceilalţi există pericolul să nu mai aibă resurse, iar guvernul intenţionează să-i ajute cât mai mult să se integreze – să înveţe limba, să aibă un serviciu şi acces la educaţie pentru copiii lor.

Reporter: Petruţa Obrejan – Consilierul de stat Mădălina Turza spunea că după sprijinul acordat de urgență celor care intrau în țara noastră, fugind din calea războiului, acest plan este dedicat integrării celor care au ales să rămână în țara noastră și anume aproximativ 90 de mii de persoane dintre care 40.000 sunt copii. Ea spunea că resursele lor încep să se epuizeze și, pentru a se evita situațiile dramatice de excluziune, actualul cabinet a programat această a doua etapă de sprijin.

Mădălina Turza: Scopul fundamental al acestui plan de măsuri se focusează pe ideea de a-i sprijini pe ucraineni să devină independenți, adică să își poată găsi un loc de muncă, o locuință, să își poată înscrie copiii la școală și să poată învăța cât mai repede limba română, astfel încât să se integreze în societatea noastră.

Reporter: Mădălina Turza a mai spus că cetățenii ucraineni, beneficiari de protecție temporară, se pot informa și de pe platformă guvernamentală protecție.ucraina gov.ro. Pe această platformă ei pot afla toate informațiile necesare despre felul cum pot avea acces la servicii, la drepturi, cum pot intra în țara noastră și orice fel de altă întrebare din domeniul juridic își poate găsi răspunsul./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iunie