Motorina standard a depăşit 9 lei litrul

Motorina standard a depăşit deja 9 lei litrul. La unele staţii, preţul carburanţilor continuă să crească aproape zi de zi, deşi cotaţiile pentru petrol au rămas relativ constante de la începutul războiului din Ucraina, la aproximativ 115 doalri barilul. Este un moment în care şoferii se întreabă până când va continua această tendinţă şi dacă ea mai poate fi inversată.

Analistul economic Constantin Rudniţchi a explicat la RRA că preţul la pompă nu este legat numai de cotaţiile internaţionale şi depinde inclusiv de politica concurenţială dintre firmele distribuitoare:

Constantin Rudniţchi: Sigur că legătura între prețul de la pompă al benzinei și motorinei și prețul țițeiului este în principiu o legătură destul de directă însă nu e doar atât pentru că până la urmă prețul de la pompă depinde și de nivelul taxelor, și de productivitatea din România, de piața din România, adică de nivelul consumului şi chiar aş spune și de politicile companiilor care vând pe piață acest produs, respectiv de gradul de concurență care există între ele.

Reporter: Cine câștigă de fapt din toate aceste majorări permanente?
Constantin Rudniţchi: Două entităţi: statul pentru că încasează mai multe taxe și impozite și accize. Avem poate că un pic mai mult de jumătate din prețul de la pompă este dat de taxe, mpozite și accize și evident, pot câștiga și firmele. De altfel, am văzut şi câteva profituri mari realizate anul trecut de companiile energetice.

Realizator: Analistul economic Constantin Rudniţchi, într-o intervenţie la rubrica ”Apel Matinal” realizată de Daniela Petrican şi Cătălin Cârnu./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iunie