Revista presei internaționale – 6 iunie

Rachete rusești au lovit din nou Kievul, iar Putin avertizează Occidentul că își va intensifica atacurile dacă îi vor fi furnizate Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, astfel rezumă New York Times ultimele evoluții din războiul ruso-ucrainean, un război care la 100 de zile de la izbucnire continuă să ocupe prima pagină a presei internaționale. Duminică, după un calm relativ instituit în ultimele săptămâni în jurul capitalei ucrainene, Moscova a lansat noi atacuri aeriene, susținând că a distrus tancuri furnizate de țări din Europa de Sud-Est, notează Le Figaro. Între timp, Rusia pierde teren în Severodonețk, titrează Moscow Times, citându-l pe guvernatorul local. Cotidianul moscovit detaliază că orașul pe care Rusia reușise să-l ocupe în proporție de 70% în urmă cu câteva zile este scena unor lupte feroce întrucât joacă un rol cheie pentru obținerea controlului rusesc asupra estului Ucrainei.
Războiul ruso-ucrainean generează și tensiuni în relațiile internaționale. La Libre Belgique observă că afirmațiile făcute de președintele francez, Emmanuel Macron, cum că nu trebuie ”să umilim Rusia” au fost prost primite în estul Europei. Preşedintele francez, unul dintre puţinii lideri internaţionali care încearcă să întreţină un dialog cu preşedintele rus, Vladimir Putin, după cum remarcă ziarul belgian, a explicat că ”în ziua în care luptele vor înceta /trebuie/ să putem construi o soluție de ieşire pe cale diplomatică”. ”Ucraina ripostează la avertismentul lui Macron de a nu-l umili pe Putin”, titrează Financial Times. „Am face cu toţii mai bine să ne concentrăm pe felul în care trebuie pusă Rusia la locul ei. Asta va aduce pacea şi va salva vieţi”, a fost replica ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Un schimb de replici a avut loc și între Kiev și Budapesta, după cum notează cotidianul ucrainean Korrespondent. Astfel, șeful Parlamentului Ungariei, Kövér László, l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că ar suferi de „un fel de problemă mintală personală” pentru faptul că solicită hotărât și uneori pe un ton dur sprijin partenerilor occidentali, în loc să-i „întrebe politicos”. „Din păcate, politicienii ungari continuă cu încăpăţânare să arunce cu noroi în Ucraina şi să albească crimele Rusiei. Această poziţie nu este surprinzătoare, pentru că, în istorie, Ungaria a fost orientată de mai multe ori spre partea răului” – a ripostat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, citat de Korrespondent.
La nivel european, publicația franceză Vie Publique analizează raportul despre Spațiul Schengen publicat luna trecută de Comisia Europeană și se întreabă dacă ne îndreptăm spre o extindere în Bulgaria, Croația și România. Acest raport amintește importanţa desăvârşirii spaţiului Schengen, de aceea cere Consiliului să adopte deciziile care să permită Croaţiei, României şi Bulgariei să facă parte oficial din spaţiul Schengen, de vreme ce aceste ţări au dus la bun sfârşit procesul de evaluare, scrie Vie Publique.
”Preşedintele României pledează pentru o Uniune Europeană puternică”, titrează Süddeutsche Zeitung, preluând declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis în oraşul Hof din Bavaria, unde a primit premiul Carol cel Mare. „Trăim vremuri decisive pentru soarta UE”, iar o Uniune Europeană puternică ar putea contribui la soluţionarea problemelor actuale, a declarat Klaus Iohannis, subliniind că după un deceniu şi jumătate de la aderare, România se pronunţă în totalitate în favoarea Uniunii Europene ca proiect politic, social şi economic, mai notează Süddeutsche Zeitung.
În Marea Britanie, sfârșitul de săptămână a fost marcat de festivitățile ”Jubileului de platină” pentru cei 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta. Momentul culminant a fost ”apariția-surpriză” a Reginei, duminică, în balconul Palatului Buckingham, spre încântarea admiratorilor care speraseră să o vadă în ultima zi a festivităților, scrie The Time, care amintește că monarhul, în vârstă de 97 de ani, și-a restrâns programul în ultimele luni din cauza unor probleme de mobilitate. ”A fost un final înălțător al unor ceremonii stradale cu participare masivă care au celebrat viața reginei și au evidențiat diversitatea Marii Britanii. Mii de oameni au fost prezenți pe străzile Londrei, mulți vorbind cu entuziasm și mândrie despre regina și țara lor”, comentează The Time, notând și că organizatorii estimează că circa un miliard de oameni din întreaga lume au urmărit ceremoniile la televizor./cciulu/avladucu

(Carolina Ciulu)