2022. június 7.

A Környezet Világnapja és a Tanítók Napja alkalmából Klaus Iohannis ma meglátogatja a Buzău-i 11-es számú iskolát

Az államfőt elkíséri Marcel Ciolacu, a Képviselőház elnöke is. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint a szóban forgó iskola példamutató lehet minden oktatási intézmény számára, mert a minőségi oktatást ötvözi a környezettudatos magatartásra neveléssel. Ugyanakkor az alma mater épületei a fenntartható iskolai infrastruktúra számos elemét is magukba foglalják. Az Elnöki Hivatal ennek kapcsán idézi a „Az éghajlatváltozás és környezet oktatása a fenntartható iskolákban” című jelentést, amelyik része a Művelt Románia projektnek. A hivatkozott jelentést az év elején közvitára bocsátották, aktuális formája az intézmény honlapján érhető el. (Radio România Actualităţi)

A román állampolgárok kétharmada nem tud semmit sem félretenni a jövedelméből

Amennyiben pedig ezt megtehetnék, akkor a „szalmazsákban” tartanák a pénzüket – derül ki egy marketing cég ma közzétett felméréséből. Másfelől azonban a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy a mindennapi életben minimálisra csökkenti a készpénz használatát. A magas jövedelműek számára egyre vonzóbb megtakarításaik befektetése valamilyen vállalkozásba. 2021-ben a lakosságnak mindössze 4 százaléka üzletelt részvényekkel a tőzsdén. Jelenleg ez az arány 11%. (RADOR Hírügynökség)

Hétfőtől (június 13-ától) kezdik el kiosztani azokat a kártyákat, amelyekre átutalják a szociális támogatásokat

Ezt Marcel Boloş, beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter jelentette be mai sajtóértekezletén. A kártyákat a posta révén juttatják el a kedvezményezettekhez.
Marcel Boloş: „A kártyák kiosztása után fogják feltölteni rájuk a pénzeket. Gondoljanak arra, hogy két millió kedvezményezett várja ezeket a vouchereket e sajátos eljárás első fázisában”.
Amint azt a közszolgálati rádió műsorkészítője, Dan Georgescu elmondta, miután a kedvezményezettek kézhez kapták a kártyákat, azt követően azokat kéthavonta ötven eurónak megfelelő összegű lejjel töltik fel. Ezt a pénzt a hátrányos helyzetben lévő személyek élelmiszer-vásárlásra fordíthatják. (Radio România Actualităţi)

Első alkalommal kerül sor Moldova Köztársaság és Románia parlamentjeinek együttes ülésére

Ezt egyszerre jelentette be ma Kisinyovban Igor Grosu a moldovai és Bukarestben Marcel Ciolacu, a romániai képviselőház elnöke. Igor Grosu elmondta: örül annak, hogy elsőként Kisinyovban kerül sor az együttes parlamenti ülésre, ami annak az egyártelmű jele, hogy a jelenlegi kormányzatnak megvan a kellő támogatottsága. Marcel Ciolacu elmondta, hogy Románia mindig is támogatta Moldova Köztársaságot és kifejezte hazánk elkötelezettségét a Pruton túli országnak az Európai Unióhoz történő csatlakozása mellett. A román képviselőház elnöke szerint Moldovának nem katonai segítségre van szüksége, hanem határainak a biztosítására. (RADOR Hírügynökség)

Az elmúlt 24 órában mintegy 16 ezer Covid-tesztet dolgoztak fel az egészségügyi intézményekben

Tegnap óta 404 fertőzöttet és 4 koronavírussal összefüggésbe hozott halálesetet regisztráltak a hatóságok – közölte ma az Egészségügyi Minisztérium. (Bukaresti Rádió)

Tovább emelkedett a ROBOR-index

A tegnapi 6,05 százalékról 6,07 százalékra nőtt ma a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR). Az év elején 3,02 százalékos volt a ROBOR.
A jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb 6,17 százalékról 6,18 százalékra, a 12 hónapos ROBOR pedig 6,36 százalékról 6,38 százalékra nőtt ma. A fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) jelenleg évi 1,86 százalék. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin