Declarații ale președintelui Serbiei după anularea vizitei la Belgrad a șefului diplomației ruse

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu a fost surprins de anularea vizitei la Belgrad a șefului diplomației Rusiei, Serghei Lavrov și că se aștepta la complicații. Vučić a declarat că demult nu a mai văzut o astfel de atmosferă creată în Europa și în lume în jurul vizitei lui Lavrov la Belgrad și atât de multe atacuri asupra unei țări mici, așa cum este Serbia. „Nu știți cât de multe discuții au fost și cât s-a solicitat Serbiei să anuleze vizita ministrului rus de externe” – a declarat Vučić, adăugând că din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, Serbia pierde anual 600 de milioane de dolari. „Prin sancțiuni, direct din buzunarul cetățenilor Serbiei s-au luat 600 de milioane de euro. Cetățenii trebuie să știe adevărul” – a declarat Vučić. „Isteria din ultimele 24 de ore creată în jurul vizitei lui Lavrov în Serbia a arătat ce își doresc unii cu adevărat – deoarece nu pot spune și face nimic Rusiei, ei se răzbună pe Serbia” – a declarat Vučić, adăugând că nu se referă la americani, ci „la unii mai mici„. Comentând cuvintele lui Lavrov, care a declarat că Serbia era pregătită să-l primească și apreciază că politica Serbiei este curajoasă, Vučić a spus că nu este vorba de curajul său personal, ci de un comportament rațional și rezonabil, într-o Europă în care astăzi nu este ușor să se audă vocea rațiunii și a dialogului.
Vučić a afirmat că și dacă Lavrov ar fi vizitat Belgradul, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, nu și-ar fi anulat vizita de la 10 iunie la Belgrad, dar cu siguranță va veni cu mesaje grele, care nu vor fi pe placul tuturor.
Vučić a declarat că de la viitorul Guvern al Serbiei (rezultat în urma alegerilor de la 3 aprilie, câștigate de partidul său – Partidul Progresist Sârb – n.r.) așteaptă o accelerare a procesului de integrare europeană, dar și promovarea unei politici independente, care nu își modifică pozițiile la primul telefon primit din afară. Vučić a afirmat că din cauza crizei mondiale, Serbia este de facto în stare de urgență, dar autoritățile lucrează zi de zi pentru ca cetățenii să nu se confrunte cu probleme.
Comentând declarația premierului Croației, Andrej Plenković, care a spus că Serbia trebuie să aleagă de ce parte este, că nu mai poate sta pe două scaune, Vučić a apreciat că tonul declarațiilor din Croația este unul de comandă și nu unul prietenos. „Serbia își va menține politica independentă, dar Serbia trebuie să adopte o poziție clară și fără echivoc, trebuie să-și accelereze parcursul european, deoarece așa este cel mai bine pentru Serbia” – a transmis Vučić, adăugând că încă se mai gândește dacă va participa la summit-ul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, deoarece este convins că la această reuniune din iunie, Serbia nu va avansa în procesul de integrare europeană. „În iunie, fără îndoială, Serbia nu va primi nimic, dar nu trebuie să renunțe, trebuie să lucreze pentru ca în decembrie să primim mai mult, așa cum s-a întâmplat în decembrie 2021” – a declarat Vučić.(www.tanjug.rs – 7 iunie)/rmihaj/dsirbu