Orbán Viktor poate fi comparat mai degrabă cu Sfântul Ştefan – a declarat vicarul, care de zece ani ţine liturghii de recunoştinţă pentru el

Aşa cum am scris, în 31 mai în Biserica Mare din centrul oraşului Budapesta a avut loc o liturghie de recunoştinţă pentru prim-ministrul Ungariei, Orbán Viktor. Procesiunea a fost celebrată de vicarul Osztie Zoltán, cunoscut pentru simpatiile sale cu forţele politice de extremă dreaptă.

Cotidianul Népszava a realizat un interviu cu vicarul şi teologul Osztie Zoltán, care a negat că ar promova cultul personalităţii lui Orbán. „Nu este vorba despre niciun cult. Ne rugăm pentru toată lumea cu care avem de a face” – a spus vicarul, care de zece ani ţine liturghii cu ocazia zilei de naştere a premierului maghiar. „Noi nu facem politică de partid. Nu ne rugăm pentru preşedintele Fidesz (partidul de guvernământ în Ungaria n. r.) (…) ci pentru prim-ministrul în funcţie şi asta nu are legătură cu partide” – a spus Osztie, care a recunoscut, însă, că pentru fostul premier al Ungariei Gyurcsány Ferenc nu s-au rugat.

În interviu, vicarul a spus că Orbán Viktor ar putea să fie comparat mai degrabă cu Sfântul Ştefan (regele, care a întemeiat Ungaria şi a preluat creştinismul n. r.), dar pentru aceasta „trebuie să-i dăm drumul un pic fanteziei noastre”. Desigur, nu prea mult, pentru că „familia şi politica pentru familii sunt indisolubile atât la Sfântul Ştefan, cât şi la domnul prim-ministru Orbán Viktor” care îşi construieşte viziunea politică pe această temelie – a spus Osztie.

Acesta îl consideră pe Orbán Viktor, ca pe un dar al lui Dumnezeu, „care îşi manifestă ca o torţă lumina lumii”. La întrebarea reporterului, dacă nu este cumva deranjat de faptul că Orbán Viktor se comportă ca un dictator, vicarul a răspuns: „Dacă interpretăm cuvântul în sensul în care un conducător dictează, atunci de acest lucru chiar este nevoie” – a răspuns vicarul Osztie Zoltán.

Székely Ervin

RADOR – 7 iunie