Revista presei internaționale – 7 iunie

Într-un discurs susținut la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, președintele Consiliului European, Charles Michel, a respins cu fermitate afirmațiile Rusiei conform cărora sancțiunile occidentale ar provoca o criză alimentară globală, relatează Politico. Pe lângă discursul său în fața Consiliului de Securitate, Charles Michel s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres, care a încercat să negocieze un plan de deschidere a coridoarelor de transport maritim și de reluare a exporturilor de cereale ucrainene către țările sărace din întreaga lume, în special din Africa și Orientul Mijlociu, adaugă Politico. Înainte de război, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și îngrășăminte agricole, amintește El Periodico, subliniind că Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are războiul dintre Ucraina și Rusia, ambii exportatori giganți de cereale, asupra securității alimentare din întreaga lume. În context, ministrul italian de Externe, Luigi di Maio, a avertizat că „războiul mondial al pâinii a început deja”, din cauza blocadei din Ucraina, acest lucru implicând riscul izbucnirii unor noi conflicte în Africa, completează El Periodico și anunță că Italia va organiza un Dialog Ministerial cu țările mediteraneene, pe 8 iunie, în colaborare cu FAO, pentru a înțelege nevoile și a schița măsurile de intervenție în fața consecințelor grave ale războiului asupra securității alimentare, în special în Marea Mediterană și Africa.
Comentând al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, Ministerul chinez de Externe a declarat că înăsprirea regimului de sancțiuni al UE împotriva Federației Ruse, precum și impunerea unui embargo asupra livrărilor de petrol și gaze rusești nu vor ajuta la rezolvarea situației dificile din Ucraina, ci vor duce la o criză energetică în întreaga lume, consemnează Tass. Între timp, o vizită pe care ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, ar fi trebuit să o efectueze la Belgrad a fost anulată, după ce trei țări din jurul Serbiei şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul oficialului rus, informează Le Soir. Potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti, e vorba de cele trei ţări vecine Serbiei: Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru. În context, șeful operațiunilor aerospațiale ale Rusiei, Roscosmos, Dmitri Rogozin, a amenințat cu lansarea de rachete hipersonice de tip Sarmat sau Satan-2 asupra unor țări ale NATO, reține Daily Mail. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat anterior că Moscova va atinge noi ţinte, dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune, considerând că livrările actuale de arme au ca scop prelungirea conflictului, notează La Libre Belgique și precizează că aceste declarații au venit la câteva zile după ce Statele Unite și-au anunțat decizia de a livra mai multe lansatoare de rachete Himars în Ucraina.
Războiul din Ucraina remodelează Europa, titrează Arab News. După 100 de zile de lupte, rezultatul conflictului din Ucraina rămâne incert, dar devin din ce în ce mai clare modalitățile prin care acesta transformă în mod semnificativ Europa, de la nord la sud și de la vest la est, constată Arab News. Cu siguranță, Franța și Germania rămân cele mai influente țări ale UE din vestul încă dominant al continentului, dar lucrurile se schimbă din mai multe motive, printre care ponderea economică în creștere a Europei Centrale și de Est, iar influența crescândă a acestor state nu a fost observată doar în Europa, ci mai multe puteri străine, inclusiv SUA și China, manifestă un interes sporit pentru regiune, comentează Arab News. De când Rusia a invadat Ucraina, s-a vorbit mult despre ecourile celui de-al Doilea Război Mondial și despre pericolele unui al treilea, dar momentul global actual seamănă mai mult cu o întoarcere a Războiului Rece, analizează Financial Times. Încă o dată, SUA formează o coaliție de democrații, pentru a se confrunta cu o axă Rusia-China, în timp ce pericolele unui război nuclear sunt esențiale pentru politica internațională și există un bloc mare de țări nealiniate, intens curtate de ambele părți, comentează ziarul britanic. Aliații SUA din Asia – în special Japonia, Coreea de Sud și Australia – sunt, de asemenea, foarte atenți la implicațiile războiului din Ucraina, pentru propria lor securitate, cel mai rău scenariu pentru ei putând fi acela în care agresiunea Rusiei poate încuraja China și distrage atenția Americii, ceea ce ar duce la o invazie chineză a Taiwanului, care ar transforma regiunea, crede Financial Times. Totuși, cel mai bun scenariu ar fi acela în care războiul din Ucraina ar revitaliza alianța occidentală și conducerea globală a SUA și ar determina China să își reducă ambițiile în Asia, conchide Financial Times.
În urma unui exercițiu militar comun între Coreea de Sud și Statele Unite, părțile au lansat opt rachete balistice, ca răspuns la lansarea de către Coreea de Nord a aceluiași număr de rachete, cu o zi înainte, anunță Le Figaro. În acest an, Coreea de Nord și-a dublat eforturile pentru a-și îmbunătăți programul de armament, în ciuda sancțiunilor economice dure, iar analiștii au avertizat că regimul lui Kim Jong Un se pregătește să efectueze un alt test nuclear, adaugă Le Figaro, amintind că, luna trecută, Seulul și Washingtonul au efectuat lansări combinate, prima lor acțiune comună de acest fel din 2017, după ce Pyongyangul a tras trei rachete balistice, inclusiv una despre care se crede că are o rază de acţiune intercontinentală./czaharia/ilapadat