Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Românii sunt în proporţie covârşitoare de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Potrivit unui sondaj INSCOP, peste 70% consideră că Rusia este vinovată de declanşarea războiului, iar 87% cred că liderii ruşi ar trebui condamnaţi pentru crime de război comise în Ucraina. În ceea ce priveşte apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO, românii sunt în favoarea acestora, peste 80% se opun ieşirii din cele două organisme, procentaj în creştere semnificativă, iar 65% au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.100 de persoane la comandă asociaţiei New Strategy Center.

2) Guvernul României a discutat, în primă lectură, un plan naţional de măsuri de protecţie şi incluziune destinat persoanelor strămutate din Ucraina beneficiare de protecţie temporară, a anunţat consilierul de stat Mădălina Turza, coordonator strategic al asistenţei umanitare a refugiaţilor. România s-a mobilizat exemplar în prima fază, de urgenţă, a răspunsului umanitar. Au fost asigurate cazarea, hrana, diferite servicii de sprijin de urgenţă pentru peste un milion de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră, a spus Turza. La peste 3 luni de la izbucnirea conflictului, aproape 90.000 de cetăţeni ucraineni au ales să rămână la noi în ţară, dintre care aproximativ 40.000 sunt copii. Pentru a evita situaţii dramatice de excluziune, Guvernul a programat această a doua etapă de intervenţie. Scopul fundamental al planului de măsuri este de a-i sprijini pe ucraineni să devină independenţi, să îşi poată găsi un loc de muncă, o locuinţă, să îşi poată înscrie copiii la şcoală şi să poată învăţa cât mai repede limba română, astfel încât să se integreze în societatea noastră, a explicat Mădălina Turza. Planul vizează măsuri pe 6 domenii: educaţie, sănătate, ocupare, locuire, copii şi persoane vulnerabile. Planul vizează informarea adecvată a cetăţenilor ucraineni cu privire la drepturile şi obligaţiile lor prin înfiinţarea unui call center dedicat în limba ucraineană pe toate domeniile, prevenirea riscurilor de abuz şi exploatare, facilitarea accesului la piaţa muncii prin măsuri proactive, a completat Turza.

Ea a subliniat că, în complementaritate cu măsurile luate de Guvern, organizaţiile internaţionale care sprijină România în gestionarea crizei refugiaţilor – Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, UNICEF România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii – au dezvoltat un plan de răspuns pentru a sprijini efortul autorităţilor româneşti.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internațional