24CHASA: Miniștrii apărării din Flancul Estic al NATO au cerut consolidarea acestuia

Miniștrii NATO ai apărării din Flancul Estic au adoptat, luni, o poziție comună cu privire la agresiunea Rusiei în Ucraina și acțiunile așteptate ale NATO și ale UE, având în vedere implicațiile noii realități pentru securitatea euro-atlantică, a declarat Biroul de presă al Ministerului Apărării de la Sofia. Ei sunt uniți în grupul B9, care include Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Cehia. Întâlnirea a avut loc în sistem de videoconferință. La aceasta a participat și secretarul general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificare, Patrick Turner, ministrul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ben Wallace, și Celeste Wallander, secretarul adjunct al apărării din SUA pentru afaceri internaționale de securitate.
În cadrul discursului său de la întâlnire, ministrul bulgar al apărării Dragomir Zakov a spus că puterea, unitatea și solidaritatea în cadrul NATO, precum și o Uniune Europeană puternică din punct de vedere economic, sunt răspunsul adecvat la încercările Rusiei de a destabiliza Europa și de a reformula regulile ordinii internaționale. „Este de datoria noastră să sprijinim Ucraina – bilateral, multilateral, ca Alianță și ca uniune”, a spus ministrul Zakov.
Miniștrii apărării din B9 au discutat poziții comune cu privire la punctele de pe ordinea de zi a NATO, care urmează să fie decise la viitoarea reuniune a miniștrilor apărării NATO din 15-16 iunie și la summitul de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie.
Discuțiile s-au concentrat pe consolidarea capacităților de descurajare și apărare ale Alianței și pe consolidarea Flancului Estic, rolul NATO și al UE în sprijinul Ucrainei și noul Concept strategic al Alianței care urmează să fie adoptat la Madrid. Conceptul strategic este al doilea document ca importanță de la Tratatul de la Washington, care identifică amenințările de securitate la adresa NATO și conturează sarcinile politice și militare pe care Alianța le va duce la îndeplinire.

24CHASA (Bulgaria), 7 iunie 2022
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/06/06/4354468_ministrite_na_otbranata_ot_iztochniia_flang_na_nato_se/
Traducerea: Mirela Petrescu