Senatul a adoptat Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care sunt acordate tichetele sociale

Senatul a adoptat ca primă cameră sesizată Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care românii cu venituri reduse vor primi tichete sociale în valoare de 250 de lei pentru a achiziționa produse de bază.
Reporter: Alina Stănuţă – Documentul a trecut cu votul tuturor senatorilor. Reprezentantul USR, Claudiu Mureşan, deşi a criticat documentul, a arătat că USR îl va vota pentru că populaţia are nevoie de sprijin.
Claudiu Mureşan: Legea aceasta este una incorectă, pentru că prin prin aceste măsuri nu faceţi altceva decât să daţi înapoi românilor o prea mică parte din banii pe care îi luaţi prin taxe de tot felul, pe care le aplicaţi noilor preţuri la utilităţi, la alimente şi la combustibil.
Reporter: Din partea PSD, senatorul Liviu Mazilu a arătat că este un proiect extrem de important prin care sunt sprijiniţi oamenii din categoriile cele mai vulnerabile.
iviu Mazilu: Proiectul deja produce efecte, Poşta Română va începe să distribuie aceste vouchere; din cei 1,3 milioane de lei necesare acestui program jumătate vin din fonduri europene.
Reporter: Şi senatoarea PNL, Alina Gorghiu, a menţionat că Guvernul este obligat să ia aceste măsuri, în condițiile în care, printre altele, prețurile alimentelor au crescut semnificativ.
Alina Gorghiu: Important este că acestea vor ajunge exact la cei care au cea mai mare nevoie: 2,5 milioane de oameni, toţi aceştia aflaţi în situaţii de sărăcie – este pentru prima dată când o măsură de sprijin social ajunge la atât de mulţi beneficiari.
Reporter: Propunerea executivului a fost sprijinită şi de senatoarea AUR, Rodica Boancă.
Rodica Boancă: Singura frustrare este aceea că suma este derizorie. În niciun caz nu va opri sărăcia extremă. Este nevoie de bani pentru persoanele defavorizate, însă astfel de măsuri nu fac decât să adâncească gradul de umilință.
Reporter: Documentul merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Realizator: Potrivit ministrului investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, distribuţia cardurilor prin intermediul cărora va fi acordat ajutorul financiar va începe luni, săptămâna viitoare./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 8 iunie