Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Sucursala Regională Căi Ferate Galaţi (estul României) a început lucrările de reparaţii la linia de cale ferată din Portul Galaţi (linie cu ecartament larg, în lungime de 3,58 kilometri) şi a liniei cu ecartament normal Galaţi Mărfuri – Port Docuri – Siloz (1,16 kilomteri). Lucrările de reparaţii necesare redeschiderii liniei, în lungime totală de 4,7 kilometri, vor fi executate în regie proprie. Lucrările au termen de execuţie de 60 de zile. Prin programul de lucrări necesare redeschiderii acestei linii, se va acţiona pentru: înlocuirea traverselor necorespunzătoare; înlocuirea materialului de prindere; completarea cu piatră spartă; îndepărtarea vegetaţiei pentru asigurarea vizibilităţii şi a gabaritului. Obiectivul prioritar al acestor lucrări este redeschiderea liniei de cale gerată, implicit relaurea circulaţiei trenurilor de marfă, pentru asigurarea transportului de cereale la graniţa cu Republica Moldova, spune administratorul de infrastructură feroviară. Repararea liniei ferate cu ecartament larg, folosit în spaţiul fost sovietic, va permite trenurilor de marfă care vin din Ucraina prin Republica Moldova să ajungă direct la docuri, fără a mai fi nevoie de schimbarea roţilor la graniţă.

2) Biroul Teritorial al Avocatului Poporului Timişoara (vestul României) a monitorizat instituţiile care s-au ocupat de refugiaţii din Ucraina. Au fost vizate Centrul de Primire a Refugiaţilor, Serviciul Judeţean pentru Imigrări şi Punctele de Trecere a Frontierei, unde s-a înregistrat un flux mai mare de refugiaţi ucraineni. Biroul Teritorial Timişoara al Avocatului Poporului a solicitat Centrului de Cazare şi Proceduri de Azil din Timişoara date relevante privind cetăţenii ucraineni care au solicitat o formă de protecţie din partea statului român. Cetăţenii ucraineni pot solicita statului român fie protecţie temporară de un an de zile, în baza deciziei Comisiei Europene din 4 martie, fie statut de refugiat. În ambele situaţii, legislaţia prevede dreptul pentru beneficiarii unei forme de protecţie, iar în funcţie de situaţiile identificate ca urmare a solicitărilor noastre vor fi întreprinse măsuri ulterioare.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.