EURACTIV.GR: România dorește acordarea altor 3 miliarde de euro din planul de redresare în luna octombrie

Guvernul României plănuiește să solicite Comisiei Europene acordarea a 3 miliarde de euro din planul de redresare și reziliență în luna octombrie. Țara tocmai a depus prima cerere de plată din fondurile de redresare și reziliență.

Săptămâna trecută, Guvernul României a transmis Comisiei Europene prima cerere de plată, inclusiv pentru obiectivele și etapele de referință stabilite în planul național de redresare și reziliență pentru sfârșitul anului 2021. Suma solicitată este puțin peste 3 miliarde de euro (2 miliarde de euro sub formă de granturi și 1 miliard de euro sub formă de împrumuturi).

Această sumă se adaugă celor 3,7 miliarde de euro pe care România i-a primit deja ca prefinanțare din acest plan.

Oficialii așteaptă acum să vadă dacă Executivul European are nevoie de clarificări cu privire la cele 21 de obiective înainte de a efectua plata. După o întâlnire a oficialilor guvernamentali responsabili pentru diferitele domenii ale planului de redresare, ministrul pentru fondurile europene, Marcel Boloș, a declarat că miniștrii lucrează acum pentru a realiza etapele și reformele stabilite pentru primele două trimestre ale acestui an, astfel încât să poată fi depusă o altă cerere de plată în octombrie, așa cum se prevede în plan.

Dacă totul merge conform planului, România ar putea primi până la sfârșitul anului un total de 10 miliarde de euro, adică o treime din suma totală alocată planului de redresare și reziliență al țării – 29,2 miliarde de euro.

Η Ρουμανία θέλει άλλα 3 δισ. ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης τον Οκτώβριο

Traducerea: Carolina Ciulu

EURACTIV.GR – 7 iunie