Parlamentul European vrea să investigheze la faţa locului situaţia învăţământului, a instituţiilor culturale şi a presei din Ungaria

Delegaţia Comisiei pentru Cultură şi Învăţământ a Parlamentului European va sosi la Budapesta, la începutul lunii noiembrie – a aflat cotidianul Népszava.

Eurodeputaţii au planificat această vizită pentru luna mai 2020, dar din cauza pandemiei au fost obligaţi s-o amâne. Delegaţia va avea nouă sau zece membri, dar programul lor nu este, încă, fixat. Cu toată acestea, se ştie că membrii Parlamentului European vor să se întâlnească cu reprezentanţii guvernului, cu personalităţi ale vieţii culturale, cu reprezentanţii profesorilor şi ai presei. Această vizită a fost decisă, deja, de Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European (această entitate are rolul Biroului Permanent din Parlamentul României).

Scopul misiunii este ca eurodeputaţii să se informeze despre situaţia învăţământului, a vieţii culturale, precum şi despre influenţa deciziilor guvernamentale asupra acestora. După constatările de pe teren, parlamentarii europeni vor elabora un raport, care va fi discutat în legislativul european.

În anii trecuţi, unii parlamentari europeni au criticat, de multe ori, deciziile guvernului maghiar în aceste domenii, ca de exemplu alungarea Universităţii Central Europene (CEU) din Budapesta, încălcarea principiului autonomiei universitare, restrângerea libertăţii presei, segregarea copiiilor de etnie romă în cadrul sistemului universitar etc.

Székely Ervin, RADOR