Ucraina va avea o „victorie comună” cu Marea Britanie şi Polonia împotriva Rusiei (Zelenski)

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat, vineri, prin videoconferinţă, unor studenţi de universitate britanici, cărora le-a spus că Ucraina va avea „victorie comună” cu Marea Britanie şi Polonia, când va „câştiga” războiul împotriva Rusiei, datorită triplei alianţe formate între aceste ţări.

Zelenski a afirmat că alianţa Kiev-Varşovia-Londra a apărut spontan şi că Ucraina, Polonia şi Marea Britanie sunt „foarte apropiate”. „Dincolo de istorie, există prezentul, în care, din prima zi, am avut o chimie politică solidă cu liderii acestor ţări, să spunem aşa”, a declarat Zelenski, citat de agenţia de presă Interfax-Ucraina. El a remarcat că liderii politici şi popoarele din Polonia şi Marea Britanie au susţinut Ucraina încă de la început, iar Polonia a devenit „principalul nod” pentru livrările de arme, în timp ce Marea Britanie a fost „principalul promotor” al acestor livrări.

„Marea Britanie a fost, cu adevărat, cea care a pus în mişcare acest proces. Şi sunt foarte recunoscător. Am construit încredere. Armata noastră are încredere în armata Marii Britanii. Liderii armatelor noastre comunică. Ne ajutăm reciproc. Avem o legătură constantă cu politicienii britanici, la diferite niveluri”, a spus Zelenski. Totodată, el a subliniat că membrii alianţei tripartite discută, deja, despre viitoare garanţii de securitate pentru Ucraina şi pentru regiune./mbrotacel/gpodea

www.bbc.com – 11 iunie