A început recensământul berzelor albe

A început recensământul berzelor albe. Acțiunea se va desfășura până pe 10 iulie, cu ajutorul unei aplicații, la ea putând participa toți cei care au la dispoziție un smartphone. Mai multe informații ne oferă Andreea Oprea de la Societatea Ornitologică Română:

Andreea Oprea: De peste șase ani chemăm în fiecare an românii alături de noi să ne ajute la numărătoarea berzelor albe cu ajutorul acestei aplicații ”Uite, barza!”. În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul și aplicația. Este bine de precizat că această recenzare se face nu din mașină, ci trebuie să cobori, să te duci lângă cuib. După ce înregistrezi locaţia, care este foarte importantă pentru noi, aplicaţia îţi cere să completezi câteva informații, precum numărul de păsări prezente la cuib, numărul puilor, pe ce fel de construcție află cuibul sau dacă acesta este în pericol sau nu. Trebuie să știm că adulţii au ciocul roşu, iar puii au ciocul negru.

Realizator: Datele strânse vor fi folosite pentru conservarea populației de berze albe din România. Potrivit estimărilor, pe teritoriul țării s-ar afla peste 5.000 de perechi pe berze, transmit colegii de la Radio România Brașov./dpop/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iunie