Firmele din turism şi autorităţile le cer turiştilor să aibă grijă de mediu când vizitează Delta Dunării

Şi Delta Dunării este o destinaţie preferată de români, în această minivacanţă de Rusalii. Firmele din turism şi autorităţile le cer însă turiştilor să aibă grijă de mediu. Strângerea gunoaielor, navigaţia pe canale cu viteză mică, dar şi scăldatul doar cu vestă de salvare, sunt câteva din recomandări, după cum relatează Luisa Rosetti.
Reporter: Autoritățile îi îndeamnă pe vizitatorii Deltei să respecte traseele turistice, să nu se apropie de coloniile de păsări și să apeleze la ghizi profesioniști. Mihai Călin, unul dintre ei, le recomandă oaspeților care dețin bărci să meargă cu viteze mici pe canalele din rezervație.
Mihai Călin: Unii chiar nu știu să conducă foarte bine, merg pe canale înguste foarte tare, cu bărci foarte mari, cu motoare foarte puternice și asta a făcut să distrugă un pic și flora, dar și fauna, pentru că pur și simplu aruncau cuiburile cu ouă sau cu pui de pasăre, de pe marginea apei le aruncau pe mal.
Reporter: Un alt sfat pentru turiști este să păstreze curățenie.
Mihai Călin: După câțiva ani vor vrea să vină, probabil, copiii lor și atunci, dacă tu lași în urmă mizerie, mizerie vor găsi şi ei. Noi suntem prea puțini să adunăm în urma turiștilor gunoaiele.
Reporter: Delta face parte din programul „Omul și biosfera” al UNESCO. Este zonă umedă de importanță internațională, recunoscută prin Convenția Ramsar și se află pe lista patrimoniului mondial, cultural și natural./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, 12 mai