Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Peste 1.000 de mame şi peste 1.500 de copii refugiaţi din Ucraina au beneficiat de ajutor în centrele de sprijin Blue Dots din Vama Siret, nordul României, de la începutul conflictului armat din ţara vecină. În aceste centre mamele şi copiii au primit servicii de consiliere şi sprijin emoţional, relaxare, sprijin pentru identificare transport şi cazare, precum şi apă şi mâncare pentru bebeluşi, materiale igienice, cărucioare pentru copii, cartele telefonice, pampers, produse igienice, jucării, mâncare. De asemenea, peste 1.000 de copii neînsoţiţi care au trecut prin Vama Siret au fost asistaţi, consiliaţi şi îndrumaţi în vederea obţinerii documentelor pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinţii le-au împuternicit pentru a-i însoţi. De la începutul războiului, 39 de copii ucraineni neînsoţiţi au intrat în plasament în regim de urgenţă la casa de tip familial „Universul Copiilor” din Rădăuţi. Pentru 34 dintre ei situaţia s-a reglementat, fiind preluaţi de părinţi, persoane fizice, reprezentanţi ai ambasadelor sau ai organizaţiilor acreditate, care au fost împuterniciţi de părinţi pentru a însoţi minorii.

2) Aproximativ 4.000 de cetăţeni ucraineni au solicitat sprijinul centrului pentru refugiaţi de la CATTIA de când Rusia a atacat Ucraina, au anunţat reprezentanţii Primăriei municipiului Braşov. Centrul de la CATTIA, deschis cu sprijinul mai multor fundaţii şi asociaţii, dar şi al braşovenilor, a primit recunoaşterea UNICEF şi a Guvernului Japoniei ca „Punct Albastru” (Blue Dot). Avem zeci de tone de ajutoare transmise la graniţă sau în Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea. Sprijinul va continua până la finalizarea războiului, promite municipalitatea.

3) Campania de sprijinire a refugiaţilor ucraineni continuă în judeţul Vâlcea (partea sudică a României) prin activităţi de socializare caritabile, de cunoaştere şi excursii organizate de Crucea Roşie în localităţile Horezu, Călimăneşti şi Măldăreşti. În judeţul Mehedinţi (sud) sunt înregistraţi 85 de cetăţeni ucraineni. Aceştia sunt sprijiniţi de statul român prin decontarea mesei şi a cazării, dar şi de Crucea Roşie, filiala Mehedinţi. În judeţul Olt (sud) sunt înregistraţi 90 de ucraineni. Crucea Roşie, filiala Olt asigură, împreună cu celelalte instituţii de stat, sprijinul pentru şederea familiilor ucrainene în Olt, 4 dintre acestea exprimându-şi dorinţa de a se stabilii permanent în judeţ.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International