Revista presei internaționale – 13 iunie 2022

Presa europeană analizează duminica electorală de 12 iunie, cu alegeri parlamentare în Franța și alegeri locale parțiale plus referendum în Italia.
”Macron înfruntă coșmarul stângii”, titrează Corriere della Sera. ”Astăzi și duminica viitoare își dispută supremația coaliția condusă de președintele și alianța de stânga condusă de Jean Luc Melenchon, liderul formațiunii La France Insoumise. Dacă în cursa pentru Elysée cei doi favoriți au fost Macron și Le Pen, la aceste alegeri legislative protagoniștii par să fie în continuare macroniştii, pe de o parte, și stânga radicală a lui Mélenchon pe de altă parte”. Cotidianul italian reamintește că, după cinci ani de haos, panorama politică franceză se recompune în jurul a trei blocuri politice. Primul pol, de dreapta, este reprezentat de coaliția Ensemble / Împreună, compusă din partidul Renaissance al lui Macron, MoDem a lui François Bayrou și Horizons a fostului premier Edouard Philippe. Al doilea pol este de stânga – nou-creata alianță Nupes condusă de carismaticul Jean-Luc Mélenchon. Al treilea pol este extrema dreaptă, condusă de eterna candidată la prezidențiale Marine Le Pen.
Tot despre reconfigurarea peisajului politic francez scrie și Le Monde, subliniind că 2022 este ”anul tripolarismului”, dar – precizează editorialistul – fiecare pol este imperfect. La centru, La Republique en Marche își domină aliații. La stânga, Jean-Luc Mélenchon și a sa formațiune La France insoumise conduc cu mână forte partenerii ecologiști, socialiști și comuniști. Cât despre extrema dreaptă, formațiunea doamnei Le Pen are de suferit după apariția mișcării Reconquete a lui Eric Zemmour”, conchide Le Monde.
Cotidianul de stânga Liberation publică în ediția de duminică seara primele exit-poll-uri de la ora 20:00: Nupes depășește cu puțin procentul majorității prezidențiale și al aliaților săi. O performanță pentru nou creata uniune a stângii, pe fondul unui absenteism record, care îl propulsează pe Jean-Luc Melenchon în poziția de candidat la funcția de premier, crede Liberation.
În Italia s-a desfășurat duminică un referendum pentru Justiție și, în unele municipalități, și pentru cele administrative. La Stampa precizează că municipalitățile în care sunt deschise secțiile de votare sunt în total 971, pentru un număr total de alegători care se apropie de 9 milioane de persoane. Întrebările referendumului sunt cinci și vizează separarea funcțiilor pentru magistrați, legea Severino, limitele arestului preventiv, regulile pentru candidaturile la Consiliul Superior al Magistraturii și cele privind evaluările magistraților.
Situația din Ucraina și consecințele economice ale conflictului rămân în atenția presei internaționale. ”Kievul a stabilit două rute de export de cereale, una prin Polonia și alta prin România, pentru a încerca să evite criza alimentară cauzată de blocarea exporturilor din porturile Ucrainei”, citim în Corriere sella Sera, care îl citează pe ministrul adjunct de externe ucrainean, Dmytro Senik. De asemenea, guvernul ucrainean este în discuții cu statele baltice pentru a crea un al treilea coridor de export de cereale.
Olaf Scholz pregătește o vizită la Kiev împreună cu premierul italian Mario Draghi și președintele francez Emmanuel Macron, a dezvăluit “Bild”, citând cercuri guvernamentale franceze și ucrainene, adăugând că cei trei lideri europeni ar dori să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de summitul G7, programat pentru sfârșitul lunii iunie.
”Emmanuel Macron este „disponibil” pentru a face o călătorie în Ucraina”, titrează Le Monde, care reamintește că șeful statului francez este așteptat marți în România și miercuri în Moldova, țări vecine cu Ucraina. Această călătorie ar putea oferi și posibilitatea, dacă sunt îndeplinite condițiile de securitate, de a face o escală pe teritoriul ucrainean, de exemplu la Odesa, principalul port de la Marea Neagră. Președinția franceză intenționează să se implice în eliberarea stocurilor de cereale pe care Ucraina nu le mai poate exporta din portul Odesa din cauza conflictului cu Rusia, cu riscul de a provoca o criză alimentară gravă în lume. Franța este pregătită să participe la o posibilă misiune maritimă menită să rupă blocada impusă de Rusia, a spus șeful statului.
Pe de altă parte, Financial Times crede că ”Greșelile lui Macron eclipsează sprijinul Franței pentru Ucraina”, cu referire la apelul președintelui francez ca Rusia să nu fie „umilită”. Ambiguitatea declarațiilor lui Macron în privința Rusiei a diminuat vizibilitatea tuturor efoturilor franceze, provocând consternare nu numai la Kiev, ci și la Varșovia și în țările baltice, tocmai în momentul în care forțele ucrainene țin piept unui asalt acerb al Rusiei în regiunea estică Donbas. Acum, acest lucru afectează postura de lider european a lui Macron, subliniază Financial Times, deoarece acesta se autoamăgește crezând că un aranjament de pace pe termen lung e posibil cât timp Putin încă se mai află la putere./rlambru/sdm2

(Ruxandra Lambru – Agenția de presă RADOR)