Vacanţele în Grecia, considerabil mai scumpe decât în anii trecuţi

Interesul românilor pentru vacanțe și pentru călătorii în străinătate a crescut în acest an, odată cu ridicarea restricțiilor anti-COVID. Potrivit unei analize realizate de Google, volumul căutărilor online legate de destinație a fost, în intervalul martie-mai, cu mai mult de 30% mai mare față de perioada similară a anului 2019. Cele mai căutate destinații de vacanță în afara țării sunt Grecia, Turcia și Bulgaria. În Grecia însă, din cauza scumpirii carburanților, prețurile nu mai sunt cele cu care eram obișnuiți de anii trecuți, iar vacanțele se anunță a fi mai costisitoare în această vară.
Ne aflăm deja în plin sezon turistic în Grecia. Prezenta turiștilor este masivă, iar cei care programează să vină din nou în Grecia pentru câteva zile trebuie să fie pregătiți că prețurile unei vacanțe în Grecia nu mai sunt cele din trecut, sau de anul trecut. Mâncarea, carburanții, transportul – toate costă acum chiar și dublu față de anul trecut, ca urmare a prețului la carburant și a inflației, care a atins cotele celor de mai bine de două decenii în urmă. Puterea de cumpărare a scăzut substanțial, iar coșul zilnic s-a scumpit cu aproximativ 30%. Carburanții s-au scumpit cu aproape 40%. Litrul de benzină pe continent în Grecia costă 2,40 euro și în insule ajunge la 2,80 de euro, iar motorina o puteți găsi între 1,90 şi 2 euro. Cazările și ele s-au scumpit cu 25% sau 30% față de anul trecut, și în luna august, dacă există locuri libere de cazare, prețul va fi dublu față de celelalte luni turistice. Biletele de vapor costă cu 15-20% mai mult, dar este posibil să crească și în continuare, deoarece costul lor depinde de prețul combustibililor, iar tavernele, firește, și-au adaptat și ele prețurile la inflația lunară.
Reamintim că Grecia a ridicat toate restricțiile anti-COVID și agenții turistici estimează că anul acesta vor veni aproximativ un milion de turiști români – dublu față de cei care și-au petrecut anul trecut concediile în Grecia.(Corespondență din Atena – Reporter: Michaela Lambrinidou) /cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, 13 iunie