Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania, programat în perioada 17-26 iunie 2022 la Cluj-Napoca, nord-vestul României, oferă acces liber la filme şi evenimente pentru cetăţenii ucraineni, pe baza unui act de identitate prezentat la intrare, înainte de fiecare eveniment.

Cetăţenii ucraineni vor avea acces liber pentru toate proiecţiile din Piaţa Unirii; pentru proiecţiile filmului pentru copii şi adolescenţi, cu subtitrări în limbă ucraineană, „Vara când am învăţat să zbor” (How I Learned How To Fly) pe 18 iunie (la Universitatea Sapienţia) și 22 iunie (la Cinema Mărăști); pentru concertul DahkaBrahka de joi, 23 iunie (Iulius Parc Open Air); pentru următoarele proiecţii: „Miraj” (Reflection): sâmbătă, 18 iunie (la Universitatea Sapienţia) şi 26 iunie (le Cercul Militar); „Pamfir”, pe 19 iunie (la Cinema Victoria), „Rhino”, pe 20 iunie (la Cinema Florin Piersic) şi 23 iunie (tot la Cinema Florin Piersic) – proiecţie caritabilă, toate fondurile strânse vor fi donate către Emergency Fund for Filmmakers. Accesul pentru locurile gratuite se face cu 5 minute înainte de începerea fiecărei proiecţii, în limita locurilor disponibile.

2) Copiii ucraineni refugiați în Republica Moldova vor avea acces gratuit la servicii medicale incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Cheltuielile în acest sens vor fi acoperite de către Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în baza unui acord semnat între cele două instituții. Copiii refugiați, inclusiv cei 100 care s-au născut în Republica Moldova de la începutul războiului, vor beneficia gratuit de aceleași servicii medicale ca și copiii din Republica Moldova. Printre acestea se numără examenele profilactice, inclusiv monitorizarea dezvoltării copilului, servicii de asistență medicală primară, specializată de ambulatoriu și spitalicească, a indicat CNAM.

Acordul de parteneriat prevede rambursarea, prin intermediul unui mecanism de suport bugetar cu destinație specială, a cheltuielilor legate de serviciile medicale prestate copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani refugiați din Ucraina.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International