Marea Britanie a anunţat modificări unilaterale ale protocolului privind Irlanda de Nord

Marea Britanie a anunţat modificări unilaterale ale protocolului privind Irlanda de Nord din acordul post-Brexit.

Statutul vamal special oferit provinciei după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a creat tensiunii nemaivăzute de decenii în regiune, iar în prezent blochează formarea unui nou guvern rezultat din alegerile parlamentare recente. Aura Neag relatează de la Londra.

Reporter: Post-Brexit, Iralnda de Nord a continuat să urmeze regulile Uniunii Europene în materie de schimburi comerciale și a impus o graniță vamală cu restul Regatului Unit. Actualul premier britanic, Boris Johnson, este cel care a negociat și semnat acordul. Acum, autoritățile britanice spun că protocolul privind Irlanda de Nord creează probleme în schimburile comerciale cu restul țării și tensiuni politice în provincie.

Ministrul de externe britanic, Liz Truss: Aducem modificări în aşa fel încât să protejăm piaţa unică a Uniunii Europene. Ne asigurăm că vom primi informaţii din vreme cu privire la mărfurile care ajung în Irlanda de Nord.

Reporter: „Acţionăm în conformitate cu dreptul internaţional”, susţine ministrul de externe britanic. Forţele politice din Irlanda de Nord sunt împărţite în două tabere mari – una care susţine protocolul și unificarea cu Republica Irlanda şi cea de-a doua care este ferm împotriva protocolului şi susține ca Irlanda de Nord să rămână parte a Regatului Unit. Recent, alegerile parlamentare din provincie au fost câștigate, pentru prima dată, de Sinn Féin, ce face parte din prima tabără. Liderul Sinn Féin, Michelle O’Neill, l-a acuzat pe Boris Johnson că prin aceste modificări va provoca și mai multă instabilitate în Irlanda de Nord.

Realizator: Comisia Europeană a reacționat imediat. A anunțat că nu va renegocia protocolul și a ameninţat Guvernul britanic cu acțiuni în justiție. Un demers unilateral afectează încrederea reciprocă, a declarat vicepreședintele executivului comunicat, Maroš Šefčovič, citat de France Presse./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 iunie