Un scriitor din Estonia a creat prima rezervaţie din lume pentru persoane introvertite

În cele mai fericite cazuri sunt consideraţi puţin infatuaţi, sau snobi, iar uneori sunt etichetati drept persoane inadaptate social.
Cert este că, mai ales cu răsfățul post-pandemic încă în desfășurare, strălucitoarea lume contemporană devine din ce în ce mai puțin potrivită pentru persoanele introvertite.
Valdur Mikita, un scriitor și semiolog eston a înțeles foarte bine fenomenul şi s-a gândit să deschidă o rezervaţie pentru introvertiţi în mediul rural din împrejurimile casei copilăriei sale: un loc în care oamenii, în loc să se piardă în vorbe inutile, pot medita în liniște la cele mai înălţătoare teme.
„Pentru asta – explică Mikita – avem nevoie de un loc liniștit în care până și cei introvertiți să se poată bucura de gânduri, plimbări și reflecții asupra celor mai importante lucruri din viață. De aceea, în opinia mea, acesta este locul potrivit pentru a crea prima rezervaţie din lume pentru persoane introvertite”.
Delimitată de un panou verde pe care scrie Introvertide Kaitseala, „rezervația” se întinde pe dealurile străbătute de râulÕhne, în suburbia Suislepa.
Toate bune şi frumoase, cu excepţia unui detaliu: scriitorul, care foarte probabil are o concepție puțin radicală despre introversie, a pus o singură condiţie de reglementare a vieții sociale din rezervaţie, condiţie care prevede ca fiecare eveniment organizat în zonă poate găzdui cel mult un participant.
Şi iată că întamplător, primul eveniment organizat în rezervație a fost prezentarea introvertită ultimei cărţi a lui Mikita intitulată „Mõtterändur” ( Călătorul Gândului). Care, dat fiind contextul, nu ar fi putut avea un titlu mai bun./cpaune

www.euronews.it

Traducerea Cătălina Păunel