Al treilea caz de variola maimuţei, confirmat în în România

„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache
Realizator: Al treilea caz de variola maimuţei a fost condirmat în în România. Potrivit Ministerului Sănătăţii, este vorba despre un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din Bucureşti şi a rămas internat. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie, iar starea generală a pacientului este bună. Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, Adrian Marinescu, a spus, la Radio România Actualităţi, că riscul de transmitere în cazul acestei boli este mai mic, dar că trebuie totuşi să fim prudenţi. Nu se pune însă problema de restricţii, a spus el.
Adrian Marinescu: E un microorganism care se transmite cu dificultate de la om la om, ceea ce înseamnă că riscul de transmitere este către persoana care e în familie, mai exact către partener, deci nu există posibilitatea ca o persoană să transmită într-o mare măsură atunci când se întâlneşte la supermarket sau la locul de muncă. Cu siguranţă nu vor fi restricţii şi nici nu e o logică pentru acest lucru. Să fim totuşi prudenţi, să luăm în calcul că e posibil să venim în contact cu cineva care a călătorit, sunt regulile de igienă despre care tot vorbim la toate bolile infecţioase, adică apa şi săpunul, şi să evităm contactul cu o persoană care are simptomatologie. in primele zile, când nu am erupţia, vorbesc de febră, de dureri musculare, dureri în gât, dureri lombare, pot să am o stare un pic modificată, pot să am ganglionii un pic inflamaţi. După două, trei zile, vorbim de o erupţie care poate să semene cu varicela, cu vărsatul de vânt, dar este totuşi caracteristică, şi din acel moment medicul poate să ridice suspiciunea, să ne trimită la confirmare.
Realizator: În privinţa vaccinurilor, medicul Adrian Marinescu a precizat că acestea au eficacitatea este de până la 85%, însă, având în vedere că din 1979 nu s-au mai făcut vaccinări împotriva variolei, cei născuţi după acest an au un risc mai mare de infectare./dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 iunie)