ENEL VINDE ÎNTREAGA PARTICIPAȚIE DE 56,43% LA PJSC ENEL RUSIA

 

  • Enel a semnat acorduri cu PJSC Lukoil și cu fondul privat Gazprombank-Frezia pentru a vinde întreaga sa participație în Enel Rusia
  • Tranzacția reprezintă finalizarea procesului de vânzare a activelor de producție de electricitate ale Enel în Rusia, care a început în 2019 cu vânzarea unităților de producție pe bază de cărbune

 

Roma, 16 iunie 2022 – Enel S.p.A. („Enel”) informează că a semnat astăzi acordurile de vânzare a întregii sale participații la PJSC Enel Rusia (“Enel Rusia”). Mai exact, Enel a semnat două contracte separate cu PJSC Lukoil (“Lukoil”) și, respectiv, cu Fondul Mutual Închis de Investiții “Gazprombank-Frezia” (“Fondul”) pentru vânzarea întregii sale dețineri la Enel Rusia, reprezentând 56,43% din capitalul social al acestei din urmă companii, pentru o valoare totală de circa 137 de milioane de euro, care va fi plătită la finalizarea tranzacției.

Prin această tranzacție, Enel vinde toate unitățile sale de producție de energie electrică din Rusia, care include centrale convenționale cu o capacitate de aproximativ 5,6 GW și proiecte eoliene de circa 300 MW aflate în diverse stadii de dezvoltare, asigurând astfel continuitatea activității pentru clienti și angajați. Tranzacția este în conformitate cu politica Grupului de a-și concentra activitățile în special în țările în care deținerea unei poziții integrate pe tot lanțul valoric poate genera creștere și obținerea de valoare adăugată din oportunitățile oferite de tranziția energetică.

Este important de menționat că Enel a adoptat și promovat deja măsuri care au avut ca rezultat încetarea activităților de management și coordonare în relația cu Enel Rusia. Aceste măsuri includ: (i) numirea de către Enel, cu ocazia recentei reînnoiri a Consiliului director al companiei, doar a unor directori independenți, de naționalitate rusă, ii) numirea unui nou director general, de asemenea de naționalitate rusă, care răspunde exclusiv consiliului director; (iii) încetarea, în toate situațiile în care a fost posibil, a contractelor intra-grup; (iv) modificarea structurii organizaționale a Grupului Enel pentru a reflecta încetarea subordonării ierarhice a personalului si funcțiilor de business ale Enel Rusia către cele ale Enel.

Tranzacția, inclusiv efectul pierderii controlului asupra Enel Rusia, este de așteptat să genereze un efect pozitiv de aproximativ 550 de milioane de euro asupra datoriei nete consolidate a Grupului și un efect negativ asupra venitului net raportat de aproximativ 1,3 miliarde de euro, în principal ca urmare a eliberării unei rezerve de conversie valutară de aproximativ 1,1 miliarde de euro la 31 mai 2022. Un astfel de efect contabil nu va avea impact asupra rezultatelor economice curente.

Finalizarea tranzacției, așteptată în al treilea trimestru al acestui an, este supusă unei serii de pre-condiții, inclusiv aprobarea Comisiei guvernamentale ruse de monitorizare a investițiilor străine și a Serviciului Federal Rus Antimonopol.

Enel împlinește 60 de ani anul acesta și este o companie energetică multinațională și un lider integrat pe piețele globale de electricitate și energie din surse regenerabile.

La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată de energie regenerabilă, cel mai important operator de rețea ca și număr de utilizatori finali și cel mai mare operator de retail ca și bază de clienți. Grupul este liderul mondial în materie de răspuns la cerere (demand response) și cea mai mare companie de utilități din Europa după EBITDA din activități curente [1].

Enel activează în peste 30 de țări din lume, producând energie cu o capacitate instalată de circa 90 GW.

Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri pentru aproximativ 75 de milioane de utilizatori finali. Grupul distribuie energie pentru aproximativ 70 de milioane de locuințe și firme. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power are o capacitate totală instalată de circa 54 GW și și un mix de producție care include energie eoliană, solară, geotermală și hidroelectrică, precum și instalații de stocare a energiei regenerabile în Europa, America, Africa, Asia și Oceania. Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, are o capacitate totală la nivel global de 6,6 GW și o putere instalată de stocare de 59 MW în spatele contorului. În plus, Grupul a dezvoltat Enel X Way, noua divizie dedicată sectorului mobilității electrice prin care gestionează aproximativ 350.000 de puncte de încărcare EV, publice și private, pe tot globul, atât în mod direct, cât și prin acorduri de interoperabilitate.

[1] Poziția de lider a Enel în diferite categorii este definită prin comparație cu datele FY 2020 ale concurenților. Operatorii publici nu sunt incluși.