Newsflash

1) La graniţa de nord a României cu Ucraina vor fi deschise două noi puncte de trecere a frontierei, la Vicovu de Sus şi la Racovăţ. Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a declarat că prin aceste două noi puncte de trecere a frontierei vor fi preluate fluxuri de circulaţie care vor contribui la reducerea presiunii asupra vămii Siret, care gestionează la acest moment un număr semnificativ de automarfare, camioane.

Pe de altă parte, autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova au stabilit, măsuri pentru procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de automarfare şi reducerea timpului de aşteptare la graniţa comună. Astfel, s-a decis crearea unei artere suplimentare de control, un culoar verde destinat camioanelor goale şi celor care transportă mărfuri perisabile. A fost suplimentat personalul Poliţiei de Frontieră Române, la fiecare tură, pentru controlul documentelor, dar şi a personalului care face controlul vamal al mărfurilor şi a numărului staţiilor de lucru. Un alt subiect de discuţie a fost posibilitatea introducerii în perioada imediat următoare a unor echipe mixte de control la graniţa româno-moldoveană, deocamdată în cadrul unui proiect-pilot. Au fost stabilite principiile de funcţionare, posibilităţile de amplasare a tonetelor de control şi numărul personalului alocat.

O altă măsură care va reduce presiunea care există în acest moment la Vama Albiţa (est) şi la Galaţi (est) este organizarea fluxurilor de mărfuri în funcţie de încărcătură. Spre exemplu, camioanele goale vor fi dirijate într-o primă etapă către Oancea (est), unde sunt valori de trafic mai reduse şi sunt în analize şi alte puncte unde ar putea fi dirijate camioanele goale pentru a permite camioanelor încărcate cu marfă să poată fi procesate în noua procedură, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cozile de TIR-uri la ieșirea din România pe la granița de est a țării, în special la Galați, se întind pe kilometri, unii șoferi așteptând până la trei zile. Traficul s-a aglomerat considerabil la graniţa de est a României după declanşarea invaziei ruse în Ucraina şi blocarea căilor de transport internaţional al ţării vecine.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.