Revista presei internaționale – 16 iunie 2022

 

RADOR, 16 iunie – “Aici se construiește o Europă a apărării”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron cu ocazia vizitei sale începute marți, în România. Acesta este doar un citat dintr-un articol care dovedește că recenta vizită a președintelui Emmanuel Macron în România și Moldova a atras atenția presei internaționale. Pe aceeași temă, cotidianul francez Le Monde îl citează și el pe președintele Macron, care ar mai fi spus totodată că, “Parisul dorește să prelungească până la un an prezența contingetului mobilizat acum în portul Constanța”. Un alt cotidian francez, Le Figaro, titrează că “președintele Macron consideră necesare noi tratative cu Ucraina, deși el nu a confirmat totuși o vizită la Kiev”. La rândul său, portalul belgian Euractiv subliniază că, potrivit declarațiilor făcute de președintele Macron în România, “Ucraina și Rusia vor trebui să poarte tratative la un moment dat, pentru a încerca să pună capăt războiului dintre cele două țări”.

Ziarul israelian The Jerusalem Post l-a urmărit însă pe președintele Macron și în Moldova vecină și, potrivit acestui ziar, “Macron a calificat drept absolut legitimă aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”. Același ziar notează că președintele francez a participat la o conferință de presă comună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, “el subliniind că, la o importantă reuniune a Consiliului European, programată săptămâna viitoare, Franța va încuraja un consens între statele membre ale UE cu privire la aderarea Moldovei în organizație”. Referindu-se la aceleași evenimente, ziarul american The Washington Post citează o serie de “afirmații ale președintelui Macron făcute după întâlnirea sa cu omologul său român, președintele Klaus Iohannis: ‘Noi, ca europeni, noi, ca membri ai Uniunii Europene ne aflăm într-un moment în care trebuie să transmitem niște semnale clare către poporul ucrainean și către Ucraina în general”. Amintind că Franța asigură președinția rotativă a Uniunii Europene, același ziar american notează că “Macron și președintele Klaus Iohannis s-au întănit în vederea pregătirilor pentru un summit al Uniunii Europene, programat între 23 și 24 iunie, la Bruxelles, și pentru un summit al NATO, care va avea loc între 29 și 30 iunie”.

Dar ce s-a mai întâmplat în Ucraina? În privința războiuui din Ucraina, ziarele străine ilustrează cele mai recente evenimente, din care spicuim și noi câteva: “Rusia vizează o vastă regiune, care se întinde de la Varșovia până la Sofia”, titrează cotidianul britanic The Independent, citând-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ziarul menționează că, “în cadrul unei teleconferințe ținute în parlamentul Republicii Cehe, președintele Zelenski a pledat pentru noi sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. ‘Rusia nu este interesată doar de orașele noastre – Mariupol, Sieverodonețk, Harkov sau Kiev. Nu, ambițiile ei vizează o zonă mai vastă, de la Varșovia până la Sofia’, a avertizat el.

Dar ce spune Moscova despre toate aceste evenimente? “Statele Unite au nevoie ca Suedia și Finlanda să adere la NATO pentru a controla Rusia”, titrează cotidianul moscovit Pravda, citând un politolog. Și tot în Pravda, un articol foarte interesant: “Vladimir Cijov, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, a avertizat în legătură cu intențiile Kievului de a forma un front transnistrean, el subliniind că, în acest caz, Moldova își va pierde calitatea de stat”. Și tot în Pravda, același politician rus a mai spus că, astfel, “armata rusă se va vedea nevoită să apere Transinistria, a cărei independență nu este recunoscută”. O nouă veste ne dă și ziarul moscovit Nezavisimaia Gazeta: “Putin și Xi Jinping au remarcat faptul că, pe scena mondială, Rusia și China acționează de pe poziții apropiate”. Și, în sfârșit, citată de agenția britanică de știri Reuters, celebra purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, “Maria Zaharova, a lăudat relațiile Rusiei cu China, subliniind că, în schimb, cei de la vest de Moscova și-au tras un glonț în cap”.

(Alexandru Danga – Agentia de presa RADOR)