Newsflash

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Picturi realizate de peste 100 de copii refugiaţi din Ucraina din 8 centre de plasament din Republica Moldova, au fost expuse în incinta Parlamentului de la Chişinău în cadrul unei expoziţii de caritate. Proiectul „Casa mea” este o iniţiativă independentă a artistei plastice Valeria Barbas. „Am simţit această necesitate a copiilor să nu fie lăsaţi în singurătate cu trauma. Această experienţă a mea de artist am încercat să o îndrept spre organizarea unor ateliere de creaţie, de masterclass-uri de pictură, în scop de art-terapie” a declarat artista. Donaţiile colectate în urma expoziţiei sunt direcţionate familiilor cu copii din Ucraina şi pentru materiale de pictură pentru continuarea proiectului.

2) Operatorul naţional feroviar CFR va mobiliza în următoarele zile la Galaţi (est) echipe de muncitori din Adjud şi Buzău (est) pentru lucrările la linia feroviară ce permite transportul trenurilor de marfă din Ucraina, prin Republica Moldova, în România. Este vorba de circa 4,7 km de cale ferată pe care compania feroviară şi-a propus să-i reabiliteze în termen de 60 de zile, pentru a uşura în principal transportul de cereale afectat de invazia declanşată de Rusia în ţara vecină. Zona Liberă Galaţi, situată foarte aproape de graniţă, dispune de macarale pentru transbordarea vagoanelor de pe ecartamentul lat, folosit în Est, pe cel adaptat spaţiului Uniunii Europene. Pentru a simplifica procedura, Ministerul Transporturilor a luat decizia de a operaţionaliza linia de cale ferată cu ecartament dublu până în portul Galaţi, linie care s-a deteriorat pentru că nu a mai fost utilizată în ultimii 30 de ani, dar care va face posibilă descărcarea vagoanelor cu marfă venite din Republica Moldova direct în navele andocate în port.

3) Copiii ucraineni refugiaţi la Târgu Mureş, centrul României, iau ore de engleza la Biblioteca Judeţeană, care s-a implicat de două luni în efortul comun de a sprijini cauza refugiaţilor ucraineni, oferind atât adulţilor, cât şi copiilor posibilitatea de a învăţa noţiuni de bază în limba engleză, pentru cei mici cursurile fiind stimulate prin joc. Participanţii la cursuri recunosc că au mare nevoie să cunoasă această limbă pentru a se integra mai uşor şi a-şi găsi un loc de muncă. Pentru uşurinţa asimilării noţiunilor, la unele cursuri participă şi voluntari (studenţi) care traduc pentru refugiaţi.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.